Oglasi

Protesti Brođana zbog zagađenja

Brođani kažu da mjerenja, koja se svakodnevno provode, pokazuju da je količina toksičnih tvari u zraku višestruko iznad granice dopuštenog.

U Zagrebu je održan novi protest ogorčenih stanovnika Slavonskog Broda, koji svakodnevno žive sa onečišćenim zrakom i smradom koji dolazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Od ministra zaštite okoliša oponovno su zatražili rješavanje problem, ali su se iz Zagreba ponovno vratili neobavljena posla, izvještava Ivan Čorkalo. 

„Tridesetak Brođana u Zagreb je stiglo sa jasnim porukama. Sa maskama na licima, još jednim su prosvjedom zatražili rješavanje problema zagađenog zraka u njihovu gradu“, izvještava Čorkalo.

Potporu su dobili i od Zagrepčana, ali i od hrvatskog helsinškog odbora.

„Političke obračune među strankama neka ostave u Brodu, mi podržavamo borbu za čist zrak, protiv zagađenja, protiv trovanja“, govori Ivan Zvonimir Čičak (HHO).

Iako ministarstvo tvrdi da je zrak čist, Brođani kažu da mjerenja, koja se svakodnevno provode, pokazuju da je količina toksičnih tvari u zraku višestruko iznad granice dopuštenog.

Poruka ministra

„Zagađenja su konstantna već četiri godine. Evo od sinoć do jutros u 6 sati benzen je konstantno izvan graničnih vrijednosti“, otkriva Vesna Šmit iz Građanske inicijative za čist zrak.

O tome su još jednom obavijestili i ministra zaštite okoliša. Na kratkom sastanku demonstrante je saslušao, ali i ponovio kako se u iduće dvije godine ne trebaju nadati rješenju.

„U ovom trenutku ne može se ništa učiniti, to je naprosto činjenica. Ja mogu biti populist i reći sve će biti u redu za mjesec dana nadajući se da neće biti prosvjeda.To nije moj cilj, ja sam na istoj strani s vama koji ste ukazali na problem, ali budimo realni i nemojmo tražiti ono što je nemoguće“, kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša.

No, Brođani smatraju kako čist zrak nije nešto što spada u kategoriju nemogućeg.

Izvor: Al Jazeera