Protesti građevinara u Prištini

Udruga građevinara protestovala je u Prištini protiv opštinskih vlasti zbog neizdavanja građevinskih dozvola. Posljednjih petnaest godina u Prištini je izgrađeno više od četrdeset hiljada objekata bez građevinske dozvole.

Dužnosnici iz opštine Priština kažu kako se zakon mora poštivati, te kako neće tolerirati nelegalnu gradnju. Kolona kamiona, bagera i ostale građevinske mašinerije u centru Prištine je duga nekoliko kilometara.

Blokiran saobraćaj

Građevinari su odlučili da i ovako izraze svoje nezadovoljstvo, pa su na dva sata blokirali saobraćaj u centru grada.

“Zadnjih godinu dana nemamo posla, a od građevinarstva izdržavam porodicu. Kada nema posla mi nemamo od čega da živimo, jer nam poslodavci kažu da idemo kući. Proljeće je došlo, a mi zadnja tri mjeseca samo sjedimo”, kazao je radnik, Jaha Gashi.  

 U znak nezadovoljstava betonirali su ulaz u opštinu. Predstavnici udruženja građevinara kažu da je opština kriva što nemaju posla.  

“Zahtijevamo smjenu direktora urbanizma i šefa urbanizma. Ova dva zvaničnika su odgovorna za blokadu vezano za izdavanje dozvola za gradnju. Od nas zahtijevaju da predamo dokumentaciju koja je nepotrebna i koja nije predviđena zakonom”, rekao je predstavnik udruženja građevinara, Brahim Selimaj.     

Zadnjih 15 godina u Prištini je izgrađeno više od 40 hiljada objekata bez građevinske dozvole, ali od prošle godine, kada je za gradonačelnika Prištine izabran Shpend Ahmeti iz pokreta Samoopredeljenje, gradnja je zaustavljena.

Poštivanje zakona

Gradonačelnik kaže da poštuje pravo građevinara na protest, ali insistira na tome da se zakon poštuje.

“Broj dozvola za izgradnju je približan onom u drugim glavnim gradovima, kao što su Skoplje i Tirana. Mi treba malo da mislimo o našem gradu i praznim stanovima koje nema ko da kupi. Ipak, ako neko hoće da investira i za to ima potrebnu dokumentaciju, mi ćemo dati dozvole bez problema”, zaključio je gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti.

Kako kažu predstavnici udruženja građevinara, više od šest hiljada radnika je ostalo bez posla zbog neizdavanja građevinskih dozvola.

Zvaničnici opštine izjavili su da će nastaviti razgovore sa udruženjem građevinara.

Izvor: Al Jazeera