Protesti i blokade širom Francuske

Francuska se suočava sa cijelosedmičnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada (Reuters)

Saobraćaj od ranih jutarnjih sati blokiran je širom Francuske, jer je sedam francuskih sindikata pozvalo na štrajk zbog predloženih izmjena zakona o radu, a među njima su pariška saobraćajna mreža (RATP), Francuska željeznica (SNCF) i vozači kamiona.

U Parizu će protesti početi u 14.00 sati, dok su vozači kamiona još tokom noći stupili u štrajk.

U oblasti Pariza, više autobuskih linija biće izmijenjeno, a neke stanice metroa zatvorene su od 11.00 sati.

Najavljeni su i poremećaji u zračnom saobraćaju, pošto se štrajku pridružuju i sindikati pariških aerodroma.

Francuska željeznica je pozvala putnike da, ukoliko su u mogućnosti, odlože ili otkažu putovanja, a za sutra najavljuje poremećaje.

Grad Le Havre u Normandiji, koji francuski list “Le Figaro” opisuje kao “mrtav grad”, paralisan je još od šest sati, kada je oko tri hiljade demonstranata blokiralo njegove lučne i industrijske zone, postavivši 15-ak blokada.

Puteve su na više mjesta u zemlji u znak protesta blokirali i vozači kamiona.

Predsjednik ne odustaje od reformi

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je danas demonstrantima da neće ustuknuti kad je riječ o prijedlogu zakona o radu koji sedmicama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o povjerenju vladi.

“Neću popustiti”, istakao je Hollande u intervjuu za francuski Radio Europe 1 i obećao čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob sa policijom.

Francuska se suočava sa cjelosedmičnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada za koju vlada kaže da će to rigidno tržište učiniti fleksibilnijim, ali za koju protivnici izmjena tvrde da će narušiti sigurnost zaposlenih, navodi AFP.

Najavljene izmjene zakona o radu, koje predviđaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, podijelile su Socijalističku partiju i dodatno srozale ionako lošu reputaciju koju među Francuzima ima Hollande, najnepopularniji francuski predsjednik ikada, kako pokazuju ankete.

Izvor: Agencije