Protesti ispred kuće Netanyahua

Grupa Palestinaca koji žive u Izraelu je poručila da se ne osjećaju sigurni u toj zemlji. (EPA)

U nedelju se nekoliko stotina Palestinaca okupilo ispred kuće izraelskog premijera Benjamina  Netanyahua, te se tim potezom odazvali Komitetu arapskih stanovnika Izraela, koji već neko vrijeme traže njegovu ostavku, sa obrazloženjem da njegova vlada nije uspostavila siguran život u dijelovima zemlje gdje žive Palestinci, prenosi Anadolija

Protestom ispred kuće izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, grupa Palestinaca koji žive u Izraelu je poručila da se ne osjećaju sigurni u toj zemlji.

Između ostalog su demonstranti od Netanyahua tražili i hitnu obustavu slanja naoružanja u krizne regije.

Do sada nije poznato da li je premijer Netanyahu bio u kući tokom protesta.

Ovaj komitet zastupa interese Arapa u Izraelu

Komitet arapskih stanovnika Izraela je jedinstveno tijelo koje zastupa interese Arapa, uključujući i Palestince na području Izraela.

Iz ovog ureda je upućen poziv na današnji protest i upozorena javnost da je glavni uzročnik svih nasilja u kriznim regijama Izraela ilegalno naoružavanje Izraelaca.

Komitet je također uputio poziv vladi iz Tel Aviva da pojača intervencije kada su u vezi sa slučajevima nasilja u regijama gdje živi većinski palestinsko stanovništvo.

“Do nasilja u regijama gdje žive Arapi dolazi zbog povećanja nezakonitog naoružavanja. Izraelska vlada ignorira probleme oko naoružavanja i narkotika u regiji”, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije