Protesti na godišnjicu rušenja u Savamali

U Beogradu održani protesti na godišnjicu rušenja privatnih objekata u kvartu Savamala.

Protest “Tragovima fantoma” je održan u organizaciji Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Okupljanje je počelo u Hercegovačkoj ulici, a završeno je između gradskog i republičkog parlamenta. 

Predstavnici Inicijative podijelili su novinarima materijal u kome se navodi da “zločin u Savamali” najilustrativnije govori o prirodi Beograda na vodi “i razvojnoj politici koja privatni interes podmeće za javni i novac građana Srbije iskorištava za izgradnju luksuznog naselja”.

‘Otpor sistemu’

Navodi se da istrajnošću građana i novinara rušenje u Savamali nije prošlo i da “od kamička u cipeli prerasta u kamen spoticanja”

“Partikularne borbe protiv nepravdi sve više prerastaju u solidaran otpor sistemu koji služi jedino ekonomsko-političkim elitama”, navela je Inicijativa.

Podsjeća se i da su ovih dana na ulice združeno pozvani i studenti i prosvjetari, naučnici, policajci i vojnici sindikati i penzioneri – “svi oni koji koji zbog pogrešnih politika i mera štednje ne mogu da žive pristojan i dostojanstven život”.

Inicijativa je najavila i da će uskoro ponuditi novi način političkog organiziranja kako bi sa građanima definirali gradske politike kojima se štiti javni interes.

Tužilaštvo bez odgovora

Godina je prošla otkako su nepoznate osobe pod fantomkama, noću, bagerima porušile više desetina objekata u Hercegovačkoj ulici, a Tužilaštvo i dalje nema odgovora o izvršiteljima.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, koja se od početka protivi projektu “Beograd na vodi”, koji nastaje upravo na tom mjestu, do danas je nekoliko puta organizirala protest,  tražeći smjene odgovornih za rušenje u Savamali.

Izvor: Al Jazeera