Protesti nakon smrtonosnog napada na vojsku u Turskoj

Autobus je bio pun vojnika koji su odlazili na dopust tokom vikenda (Reuters)

Deseci demonstranata upali su danas u sjedište prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) u Kayseriju nakon što je u bombaškom napadu na vojsku ubijeno najmanje 13 vojnika.

Demonstranti su upali u zgradu gdje se nalazi kancelarija i odatle počeli da izbacuju dokumentaciju i namještaj na ulicu. Zatim su uklonili znak partije sa ulaza, javljaju agencije.

Grupa demonstranata potom se popela na vrh zgrade i postavila crvenu zastavu sa tri polumesjeca, obilježja MHP-a.

Najmanje 13 turskih vojnika je poginulo, a 48 ih je ranjeno u jutrošnjem bombaškom napadu u Kayseriju, u centralnoj Turskoj, potvrđeno je iz Generalštaba te države.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu izjavio je da je nakon napada privedeno sedam osoba, a za pet se traga, prenosi Anadolija.

Autobomba je eksplodirala blizu autobusa koji je prevozio vojnike ispred Erciyes Univerziteta u Kayseriju, saopćile su sigurnosne snage.

Eksplozija na cesti

“Autobus je bio pun vojnika koji su odlazili na dopust tokom vikenda”, javlja iz Istanbula Sinem Koseoglu.

“Vojnici su iz brigade komandosa”.

Bomba je eksplodirala kada je autobus prošao pored automobila.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je njegova zemlja na meti zajedničkog napada terorističkih organizacija.

“Terorističke aktivnosti za metu uzimaju svih naših 79 miliona stanovnika, uključujući vojsku i policiju. Turska je na meti zajedničkog napada terorisitckih organizacija. Posebno separatistička teroristička ogranizacija PKK koristi sve svoje mogućnosti”, rekao je Erdogan.

“Znamo da je posljednji napad s kojim smo suočeni povezan s dešavanjima u regiji, posebno s dešavanjima u Siriji i Iraku, pa i s promjenama u našoj ekonomiji. Zajedno s našim narodom, u duhu nacionalne mobilizacije, nastavit ćemo se odlučno boriti protiv ovih terorisitčkih organizacija”, poručio je Erdogan.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu objavio je poruku na Twitteru, osudivši napad.

“Izdajnici koji žele narušiti naš mir, neka znaju da će se ugušiti u krvi koju su prolili. Nitkovi koji prave zamke biće sravnjeni sa zemljom”, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je bol turskog naroda trenutno velika, te je uputio poruke saučešća porodicama poginulih, a ranjenim brzi oporavak. 

Izvor: Al Jazeera i agencije