Protesti poljoprivrednika u Sarajevu

Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH organizirale su proteste ispred federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu, zahtijevajući smjenu ministra Jerka Ivankovića Lijanovića zbog teškog stanja u kome se nalaze poljoprivrednici.

Poljoprivrednici zahtijevaju hitnu isplatu podsticaja, usvajanje budžeta za 2013. godinu, rebalans i povećanje za 49 miliona maraka, te odgovor Lijanovića po pitanju podsticaja za 2012. godinu.

Predsjednik Federalnog udruženja mljekara Mehmed Nikšić najavio je da će poljoprivrednici, ukoliko ne dođe do smjene Lijanovića, izvršiti „blokadu lokalnih zajednica i paralizu cijele FBiH“.

‘Trošenje novca’

Nikšić je istakao da poljoprivrednike ne interesira politička situacija, ali da su ovu populaciju najviše zadesila politička previranja u Federaciji.

On je optužio Lijanovića za nenamjensko i netransparentno trošenje novca, te plansko uništavanje poljoprivredne proizvodnje u korist uvozničkih lobija.

Nikšić je istakao da u protekloj godini poljoprivrednici u pet oblasti proizvodnje nisu dobili ni marku, dok 841 aplikacija za kapitalna ulaganja nije ni otvorena. “Osim toga, ministar želi da program za 2013. godinu da na Vladu bez zakonske procedure”, tvrdi Nikšić.

Avdo Muslimović iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH rekao je da ovaj savez ne interesuje „politički monitoring“.

„Nisu u pitanju pare niti podsticaji. Pokušava se prevariti javnost. Nije u pitanju jedan ministar, već cijela Vlada i parlament koji moraju preuzeti odgovornost za ovakvu situaciju“, smatra Muslimović.

‘Politizacija protesta’

On kaže da ovaj savez traži ono što je realno, a to je da se isplate svi podsticaji, da se donese program za 2013. godinu, da se osiguraju dodatna sredstva, a to je više od 40 miliona u budžetu, jer bi tada svi poljoprivrednici mogli dobiti svoje podsticaje.

Stotinjak okupljenih poljoprivrednika glasno je negodovalo zbog obraćanja Muslimovića medijima, optužujući ga da je „plaćenik Lijanovića“ i da je njegov savez dobio sredstva za podsticaje.

Lijanović je za medije izjavio da je riječ o politizaciji, jer njegovu ostavku traže i neke političke stranke.

„Kad bi rješenje bilo moja ostavka ja bih je odmah dao, ali to nije rješenje. Program za poljoprivrednike je prije pripremljen“, rekao je Lijanović, najavljujući da će u toku dana razgovarati sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja o isplati podsticaja.

Izvor: Agencije