Protesti protiv Bala akademika u Beču

Policija je tokom protesta, koji su organizirani na tri lokacije, privele devet osoba (Reuters)

Devet osoba je uhapšeno tokom više protesta protiv „Bala akademika“ koji se održavaju u petak navečer u Beču. “Bal akademika” organizirala je austrijska desničarska Slobodarska partija.

Glasnogovornica policije austrijske prijestolnice kazala je kako je nekoliko policajaca povrijeđeno tokom sukoba sa demonstrantima.

U demonstracijama protiv desničarskog skupa u Beču, kako navodi policija, učestvuje najmanje 6.000 osoba.

Savez Ofanzivno protiv desnice, koji je organizirao jedne demonstracije, tvrdi da ima oko 5.000 učesnika samo na njihovom protestu.

Pod motom „No pasaran – neće proći“ organizirane su druge demonstracije, čija povorka je krenula ispred Univerziteta, a usmjerena je, prije svega, protiv Slobodarske partije Austrije (FPO). Na transparentima koje nose demonstranti piše i “Nemam srce za naciste”.

Petarde i baklje

Na trećem skupu, koji je organizirao VKR, prema podacima policije učestvuje oko 1.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 3.000. Ovaj skup je najbučniji, jer učesnici koriste petarde, a i bengalske baklje.

Među njima je i veći broj osoba koje su maskirale lica i kreću se u dijelu grada koji je policija proglasila zatvorenom zonom, kako bi spriječila kontakt demonstranata i učesnika bala.

Demonstranti iz ove povorke napali su i policiju, bacajući kante za đubre na njih i pokušavajući probiti ograde, kojima je ograđena zona. Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču povodom „Bala akademika“ u petak, zbog protesta protivnika desnice, koji se svake godine održavaju i koji često eskaliraju.

Zabrana maskiranja

Već nekoliko dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija -zapaljeno je jedno vozilo policije i oštećene prostorije četiri desno orijentirane studentske organizacija. Policija je imala i dojavu da će na proteste austrijski aktivisti dobiti podršku iz Njemačke.

Što se priprema za izbjegavanje nasilja tiče, policija je najavila zatvaranje područja oko bečkog dvorca Hofburg, za sve koji ne idu na bal. Također je u centru grada, ali i okolnim dijelovima uvedena zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica.

Ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja Bala akademika, u kojima je bilo okršaja policije i ljevičarskih grupacija.

Bal akademika okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti i lideri desnih organizacija iz cijele Evrope.

Izvor: Agencije