Protesti protiv penzione reforme u Poljskoj

Građani su gnjevni zbog vladinog plana da se u penziju odlazi sa 67 godina života (AFP)

Nekoliko hiljada građana protestiralo je u srijedu navečer u Varšavi, na poziv konzervativne opozicije i sindikata Solidarnost, protiv vladinog plana da se u penziju odlazi sa 67 godina života.

Povorka, na čijem je čelu bio Jaroslaw Kaczynski, predsjednik kozervativne stranke Pravo i pravda, prošla je glavnim ulicama poljske prijestonice do sjedišta premijera Donalda Tuska.

Učesnici su izvikivali slogane protiv Tuskove liberalne vlade.

Nacrt reforme je odgovor na tendenciju demografskog pada, starenje stanovništva i na opasnost od ‘dramatičnog manjka radne snage u Poljskoj do 2040. godine’.

Prije mjesec dana šef vlade je najavio otvaranje javnih konsultacija o nacrtu reforme, koji je predvidio da se za odlazak u penziju, umjesto sa sadašnjih 60 godina za žene i 65 godina za muškarce, broj godina progresivno povećava, počevši od 2013. godine, kako bi do 2020. godine dostigao 67 godina za muškarce, a do 2040. godine za žene.

Prema Tuskovim riječima, ovaj nacrt reforme je odgovor na tendenciju demografskog pada, starenje stanovništva i na opasnost od “dramatičnog manjka radne snage u Poljskoj do 2040. godine”.

Izvor: Agencije