Protesti u Gazi: Ubijen jedan, ranjene stotine Palestinaca

Jedan je Palestinac ubijen, a gotovo 1.000 ih je povrijeđeno danas na granici Pojasa Gaze i Izraela kad su izraelski vojnici upotrijebili suzavac i pucali na okupljene palestinske izbjeglice koje su protestovale protiv izraelske blokade zahtijevajući “pravo na povratak” na sadašnju teritoriju Izraela, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinsko ministarstvo saopćilo je da je 28-godišnji Islam Herzallah preminuo nakon što ga su ga izraelske snage snajperom upucale u stomak.

Ministarstvo je ranije saopćilo da je 122 demonstranta ranila izraelska vojska iz vatrenog oružja, dok je 406 demonstranata zadobilo povrede druge vrste, prenosi agencija AP. Kako se navodi, 203 osobe zbrinute su u bolnicama, dok se ostalima pomoć ukazuje na mjestu događaja.

Kako prenosi Reuters, Palestinci su tokom “Velikog marša povratka” bacali kamenje i palili gume u blizini granične ograde.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su izraelski vojnici “odgovorili sredstvima za razbijanje nereda, dok su pucali u skladu s pravilima angažovanja”.

Suzavac na kliniku

Deseci hiljada Palestinaca okupili su se danas na granici Pojasa Gaze i Izraela, a sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih snaga izbili su treći petak zaredom. 

Glasnogovornik Ministarstva Ashraf al-Qidra osudio je izraelske snage koje su na mobilnu kliniku u Khan Yunisu bacile suzavac, zbog čega je deset medicinskih radnika imalo napad gušenja.

Približno 2.000 ljudi okupilo se oko jednog protestnog šatora istočno od grada Gaze. Organizatori demonstracija podigli su još uoči 30. marta, kada su protesti počeli, pet takvih šatora udaljenih nekoliko stotina metara od granice.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da se koriste bojevi meci i sredstva za rasturanje nereda, uključujući suzavac na nekoliko mjesta duž granične ograde, i porekao izvještaje o pokušaju probijanja granice.

‘Dan Molotova’

Vojska je ponovila da otvara vatru u skladu sa svojim protokolom i da neće dopustiti da iko nanese štetu “odbrambenoj infrastrukturi”, označivši demonstrante “nasilnim izgrednicima i teroristima”.

Današnji dan navodno je nazvan “Dan Molotova”, što je aluzija na Molotovljeve koktele, koje su palestinski demonstranti i od početka protesta bacali na izraelske vojnike raspoređene s druge strane granice.

Bacali su i kamenice i kotrljali zapaljene gume, a danas su palili i izraelske zastave.

Od početka demonstracija, nazvanih “Marš povratka”, u Pojasu Gaze poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu ih je ranjeno bojevom municijom.

Palestinci protestuju protiv izraelske blokade Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraela.

Protesti će, kako je najavljeno, trajati šest sedmica, do Dana nezavisnosti Izraela, 15. maja, koji Palestinci zovu Nakba (Dan katastrofe) jer su stotine hiljada Palestinaca tada napustile svoje domove u ratu koji je izbio nakon osnivanja Izraela 1948. godine.

Većina od dva miliona Palestinaca, koliko ih živi u Pojasu Gaze, jesu izbjeglice. Njih su i teški uvjeti života, velika nezaposlenost i nestašica struje naveli na proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije