Protesti u Prištini zbog računa za struju

Zbog visokih računa za struju, na ulice su u ponedjeljak izašli i stanovnici Prištine. Nakon Bugara, puteve su blokirali i na Kosovu.

“Kiša koja je danas padala u Prištini nije sprečila oko 100 nezadovoljnih građana da blokiraju jednu od glavnih saobraćajnica  u znak nezadovoljstva uslugama Kosovske energetske korporacije”, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj iz Prištine.

Sedat Fetahu, učesnik protesta, objašnjava: “Ja moram raditi deset dana da zaradim 100 eura. A odakle da živi moja porodica, gdje ja da dobijem  taj novac?”

‘Kuća prazna, račun veći’

Vrata Kosovske energetske korporacije su u ponedjeljak bila zatvorena. Ipak, to nije spriječilo grupu građana da izraze nezadovoljstvo.

Sali Gashi, učesnik protesta, postavlja pitanje: “Kako je moguće da prošlog mjeseca račun iznosi 30 eura, a ovog mjeseca 254 eura? A kuća je prazna.”

Sabri Aslani, koji je također protestirao, kaže: “Došao sa da se žalim tri puta, ali nisam stigao, jer je bila velika gužva. Ne bih ja izašao po ovom nevremenu da je sve bilo u redu. Imam deset članova porodice, a nijedan od nas ne radi. Ne mogu krasti da bih bio u stanju platiti njihove preuveličane račune.”

Mali procenat

Viktor Buzhala, glasnogovornik Kosovske energetske korporacije, kaže da su  pokrenuli istragu u vezi ovih pritužbi, ali istraga je pokazala da je sve u redu.

“Kada se očita oko 450.000 brojila električne energije, moguće je da dođe do neke greške, ali pričamo o malom broju. Do sada smo evidentirali 902 slučaja gdje je došlo do greške, to znači samo kod 0,3 posto potrošača. Ne radi se o velikom broju korisnika naših usluga”, kaže on.

Distribucija Kosovske energetske korporacije je privatizirana prošle godine i u vlasništvu je turske kompanije, koja još nije preduzela sve nadležnosti nad distribucijom.

Većina učesnika protesta je skeptična  u pogledu promjena i zadovoljstva klijenata u skorijoj budućnosti. A dok se to ne desi, kažu da će nastaviti s protestima.

Izvor: Al Jazeera