Protesti zbog filma koji vrijeđa Hinduse

Desno orijentisani Hindusi smatraju kako popularni film vrijeđa njihovu religiju, no to nije uticalo na činjenicu da je P-K, postao filmsko ostvarenje sa najvećom zaradom ikada zabilježenom u Bollywoodu.

Radnja filma sa bolivudskom zvijezdom, Aamirom Khanom zasniva se na priči o vanzemaljcu koji se spustio na Zemlju i ne može se vratiti kući.

Na ekranu dominiraju akcija, komedija i muzički spotovi, a van ekrana film je zaradio blizu 100 miliona dolara širom svijeta, što je rekord Bollywooda.

Kritičari kažu da je uspjeh filma rezultat marketinga i inovacija koje se subjektivno mogu posmatrati.

“Kao kritičarka, film smatram pomalo jednostavnim. Zabavan je, ali i pokreće neka važna pitanja koja su relevantna za indijsko društvo i ovdašnju politiku”, smatra filmska kritičarka Anna Vetticad.

Film sagledava izučavanje vjere u Indiji, ali i podstiče zabavu kada je riječ o duhovnim i vjerskim liderima što je P-K učinilo popularnim, ali i kontroverznim.

“Za manje od četiri sedmice u kinima, film je premašio rekorde u prodaji karata. I svaki dan postavlja nove. Dok privlači obožavaoce, pojavili su se i demonstranti koji kažu da film zarađuje novac na religijskim vrijednostima”, javlja Al Jazeerin reporter Faiz Jamil.

Protesti su održani u nekoliko gradova, a učesnici optužuju da se filmom vrijeđaju Hindusi.

Više u prilogu.

Izvor: Al Jazeera