Protesti zbog smrti žena nakon sterilizacije

Nekoliko ženskih udruženja protestovalo je na ulicama New Delhija zbog smrti osam žena nakon masovne sterilizacije obavljene u okviru programa planiranja porodice koje su organizovale indijske vlasti kako bi se smanjio rast populacije.

One traže pravdu i da odgovorni budu kažnjeni, a također traže i novčanu nadoknadu za porodice umrlih žena.
 
Vlasti žele smanjiti broj stanovnika
 
Operacije sterilizovanja redovno se organizuju u indijskim državama koje nude poklone parovima koji pristanu na ovaj postupak.
 
Indija ima milijardu i 250 miliona stanovnika, a mogla bi da postane najnaseljenija zemlja na planeti u narednih dvadesetak godina.

Lokalna vlada u Indiji je proteklog vikenda održala godišnji kamp u kojem su žene ohrabrivane da se podvrgnu sterilizaciji.

Žene su dovedene u bolnicu u kritičnom stanju jer su imale jake bolove i groznicu, a sve su podvrgnute sterilizaciji u subotu.

Dio su grupe od 83 žene koje su sterilizovane u okviru programa planiranja porodice, koji vlasti provode kako bi smanjile broj stanovnika.

 „Otprilike 55 žena je u kritičnom stanju i vlasti u New Delhiju su naredile istragu. Iz Raipura je poslan medicinski tim. Također, lokalna vlast će isplatiti naknadu u iznosu od po 2.500 eura porodici svake preminule žene”, kazao je okružni komesar Sonmani Borah

Pojavile su se optužbe da su sva 83 zahvata sterilizacije obavljena u samo pet sati, a kritičari tvrde da to pokazuje da su vlastima bitnije brojke nego sigurnost žena.

 „Zahtijevamo da se prekine pristup zasnovan na ciljanim brojkama, te da se isplati puna naknada ženema koje su postale žrtve takvog pogrešnog pristupa i politike”, izjavila je Brinda Karat iz Komunističke partije Indije.

Vlada na udaru kritika

Vlada je na udaru kritika i zbog plaćanja 18 dolara ženama, kao stimulans da se podvrgnu operaciji, te zbog poticanja na sterilizaciju čak i kada nije neophodna.

 „Indija ima 1,2 milijarde stanovnika, a zvanični prirodni priraštaj je 1,2 odsto godišnje. To je kao da svake godine broju stanovnika Indije dodate jednu i po populaciju Londona. Vlada insistira da su različite mjere, od besplatne kontracepcije do sterilizacije muškaraca i žena, neophodne kako bi se rast držao pod kontrolom, posebno u ruralnim i siromašnim područjima. Procenjuje se da će do 2030. Indija imati više stanovnika nego Kina. Ali kritičari kažu da su zbog trke, da se dostignu ciljane brojke, životi ljudi dovedeni u opasnost”, javio je reporter Al Jazeere Faiz Jamil iz New Delhija.

Izvor: Al Jazeera