Protestna nota Moskve zbog izraelskog napada u Siriji

Četiri izraelska borbena aviona ušla su u sirijski zračni prostor preko teritorije Libana i pogodila vojnu metu blizu Palmire (AP)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je izraelskog ambasadora u Moskvi kako bi mu uručilo protestnu notu zbog izraelskog vojnog napada u Siriji.

Izraelski ambasador Gary Koren pozvan je na razgovore u Ministarstvo u petak, objavio je ruski zvaničnik, javlja agencija Interfax.

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva u Siriji prošle sedmice, a izraelski sistem za zaštitu od projektila presreo je jednu raketu ispaljenu u znak odmazde.

Sirijska novinska agencija objavila je da su četiri izraelska borbena aviona ušla u sirijski zračni prostor preko teritorije Libana i pogodila vojnu metu blizu Palmire, u centralnom dijelu Sirije.

Sirija je rekla da je taj čin agresije pomogao grupi Islamska država Irak i Levant. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je meta napada bilo oružje koje ima veze sa šiitskim libanskim pokretom Hezbollah, prenosi AFP.

‘Uništiti sirijski odbrambeni zračni sistem’

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je u nedjelju izraelskom državnom radiju kako će Izrael uništiti sirijski odbrambeni zračni sistem naredni put kada ga Sirijci budu upotrijebili protiv izraelskih aviona, javljaju agencije.

Sirijska vojska je saopćila da je oborila jedan izraelski avion, a drugi pogodila, dok su izvodili napade na Palmiru. Izraelska vojska je negirala da je bilo koji njen avion pogođen.

Ovo je najozbiljniji incident između Izraela i Sirije od kako je prije šest godina počeo građanski rat u Siriji, navela je francuska novinska agencija.

Izvor: Agencije