Protestna nota Srbije zbog istupa hrvatskog ministra

Miro Kovač za hrvatske medije: To je apsurdno... povijesna perverzija i onemogućava dobrosusjedsku suradnju (Arhiva)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača hrvatskim medijima 16. aprila, “u kojima se vrijeđa i omalovažava Republika Srbija”, saopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Kako je objavljeno na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva, “Ministarstvo smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primjena zakona Republike Srbije opisuje rečima ‘povijesna perverzija’, a Republici Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih'”.

Vučić vjeruje u bolje odnose sa Hrvatskom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako se nada da će Srbija i Hrvatska prevazići sve probleme i kako želi vjerovati u bolje odnose, premda bi mu danas odgovaralo da kaže neku težu riječ i da se posvađa sa Hrvatskom, jer bi to naišlo na simpatije u Srbiji.

„Ponašamo se odgovorno, uvek želimo da razgovaramo, sa predsednicom Hrvatske sam nedavno imao korektan, ozbiljan i odgovoran razgovor i nadam se da će i druge zemlje EU to razumeti i pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju“, rekao je i dodao kako je uvijek spreman razgovarati sa hrvatskim predstavnicima, jer je u interesu obje države da ti odnosi budu što bolji.

„Ljudi koji misle da je rešenje u lošim odnosima, uvredama i psovkama i u njihovoj i u našoj zemlji, mislim da je to nešto što moramo da ostavimo iza sebe i da je to nešto što je loše i što šalje loš signal o svima nama na Balkanu, a mislim da možemo mnogo bolje i više, ceo Balkan može da bude motor razvoja EU“, istakao je Vučić.

„Ti odnosi (sa Hrvatskom) nisu laki, neće biti laki, ali verujem da mogu da budu bolji.“

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra kako bi “uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće pridonelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje”.

U saopćenju se navodi kako Ministarstvo spoljnih poslova Srbije “koristi ovu priliku da ukaže da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude”.

Saradnja s Haškim tribunalom

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perkovića Thompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku 16. aprila 2016. i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme ‘Čavoglave’ i ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima”, istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

Veleposlanik Hrvatske i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije “saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje, na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja”, navedeno je u saopćenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije o protestnoj noti koja je upućena Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske reklo je u četvrtak kako je nota Ministarstva vanjskih poslova Srbije u kojoj tvrdi kako hrvatski ministar Kovač vrijeđa i omalovažava Srbiju samo dio predizborne kampanje te ponovilo kako želi dobrosusjedske i partnerske odnose.

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sa zanimanjem je pratilo dosadašnju izbornu promidžbu u Republici Srbiji, s kojom Republika Hrvatska želi imati dobrosusjedske i partnerske odnose, utemeljene na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina“, rečeno je u saopćenju ureda glasnogovornice Ministarstva.

U intervjuu za zagrebački Jutarnji list od 16. aprila Kovač je kazao: “Jasno je da potpuna suradnja s Haaškim sudom kriterij u pregovorima. Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudac i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije – uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, pače, povijesna perverzija i onemogućava dobrosusjedsku suradnju.”

Izvor: Agencije