Protestni marš u Kijevu za Juliju Timošenko

Blizu 5.000 osoba učestvovalo je u protestnom maršu na centralnim ulicama u prijestonici prije nego što su se okupili na glavnom trgu (AP)

Nekoliko hiljada Ukrajinaca protestiralo je u ponedjeljak u Kijevu protiv, kako tvrde, političke represije predsjednika Viktora Janukoviča.

Blizu 5.000 osoba učestvovalo je u protestnom maršu na centralnim ulicama u prijestonici prije nego što su se okupili na glavnom trgu.

Proteste su organizirala tri opoziciona pokreta – partija pritvorene bivše premijerke Julije Timošenko – Batkivščina, partija proslavljenog boksera Vitalija Kličkova – Udar, kao i nacionalistička partija Svoboda.

Na protestu je zatraženo oslobađanje nekadašnje šefice vlade i brža evropska integracija države, prenosi AFP.

Okupljeni su vikali “Sloboda za Juliju” i “Napolje s bandom”, a u rukama su držali zastave i slike Timošenko.

Samit u Briselu

“Naš slogan je – Ukrajina je u Evropi, Ukrajina bez Janukoviča”, rekao je okupljenoj masi jedan od lidera partije Batkivščina, poslanik Arsenij Jacenjuk.

Hapšenje i osuđivanje Timošenko na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja dovelo je do pogoršanja odnosa Kijeva sa Zapadom.

Opozicija je organizirala protest u trenutku dok u Briselu traje ključni samit Evropska unija (EU) – Ukrajina, kojem prisustvuje i predsjednik Janukovič.

Predsednik Vijeća Evrope (VE) Herman Van Rompuy ocijenio je da je ovo “odlučujući momenat” kada je u pitanju približavanje Ukrajine EU.

Izvor: Agencije