Protestno pismo Rehn i Mesiću

Pavić: Dobitnik zlatne plakete "za postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi" (Reuters)

Svjedok: Nedžad Cvrk

Za Elisabeth Rehn i Stjepana Mesića

Uvaženi Predsjedniče Mesić, poštovana gospođo Rehn!

Predmet: Protestno pismo zbog nagrađivanja Marka Pavića iz Prijedora koji negira genocid!!!

Poštovani,

Prenosim tekst vašeg sramnog i izdajničkog čina Lige humanista (neuhumanista), koji oživljavaju fašizam već 20 godina…

Nezapamćen skandal: Vijeće Internacionalne lige humanista dodijelilo je večeras, u Sarajevu, zlatnu plaketu Marku Paviću, gradonačelniku Prijedora “za postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”.

Ovo je isti Marko Pavić koji je javno prijetio udruženjima porodica žrtava zbog korištenja riječi “genocid” prilikom obilježavanja dvadesetogodišnjice stradanja nevinih Prijedorčana.

Ovo je isti Marko Pavić koji je izjavio da “Bošnjaci lažu i optužuju bez ikakvih argumenata” i da “oni koji tako blate Prijedor ne treba ovdje da traže zaposlenje”.

Ovo je isti Marko Pavić koji je otvoreno zabranio javno obilježavanje zločina nad 266 ubijenih djevojčica i žena u Prijedoru, prijeteći policijom svakom ko se usudi da to učini.

Odluka Internacionalne lige humanista je skandalozna i neprihvatljiva. Pozivamo sve naše članove, organizacije civilnog društva i sve ljude koji ne prihvataju da su poricanje zločina i kontinuirani progon žrtava “evropske vrijednosti” da protestuju protiv ove sramne odluke direktno Internacionalnoj ligi humanista.

Nedžad Cvrk u ime preživjelih Srebreničana i dijaspore u Francuskoj.