Protiv Ivice Todorića izdan evropski uhidbeni nalog

Ivica Todorić
Policija je saopćila kako se poduzimaju sve zakonom predviđene mjere s ciljem hapšenja (Al Jazeera)

Županijsko državno odvjetništvo je u ponedjeljak izdalo europski uhidbeni nalog za Ivicu Todorića, protiv kojega je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

“Županijsko državno odvjetništvo, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo je europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina”, izvijestila je glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin, navodeći da se daljnje radnje provode sukladno zakonskim odredbama, prenosi Hina.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura).

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je u subotu tjeralicu za Todorićem, koji je u nedjelju putem bloga poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze, kako bi se “suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika”.

Odbijen istražni zatvor za sinove i saradnike

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je potvrdilo odluku suca istrage, koji je prošlog tjedna odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor.

Sudac Zoran Luburić u srijedu je odredio istražni zatvor jedino Ivici Todoriću, dok je ostalim osumnjičenima omogućio da se brane sa slobode.

Najavljena žalba Todorićevih odvjetnika na odluku o istražnom zatvoru u ponedjeljak još nije stigla na zagrebački Županijski sud, no o njoj se, kako se doznaje, ni neće odlučivati dok Todorić ne bude u Hrvatskoj.

“Temeljem zaprimljenog europskog uhidbenog naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951) na međunarodnoj razini. Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku”, priopćili su iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije