Protiv Lovrena podignuta optužnica za davanje lažnog iskaza

Sudija u Osijeku upozorio je Lovrena da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo (EPA)

Zbog sumnje na davanje lažnog iskaza na osječkom suđenju protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zagreb Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 29-godišnjeg hrvatskog reprezentativca i igrača engleskog Liverpoola Dejana Lovrena.

Ne navodeći Lovrenov identitet, Županijsko državno odvjetništvo u saopćenju za javnost od srijede navodi da se okrivljeni tereti da ga je 1. septembra 2017. na osječkom Županijskom sudu, tokom rasprave u krivičnom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernera, zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, raspravni sudija upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Optužen je da je, uprkos upozorenju, svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. januar 2007, a kojim se reguliše podjela odštete od transfera između njega, kao igrača, i matičnog kluba u omjeru 50:50, potpisao nedugo nakon potpisivanja ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. januara 2007. iako je znao da to ne odgovara istini jer navedeni aneks ugovora on tada nije potpisao.

Slučaj Luke Modrića

Kad su mu na raspravi predočeni dopisi upućeni matičnom klubu s datumima 1. februar 2010, zatim 29. mart 2010. te 7. septembar 2010, u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto odštete od transfera i koji sadrži potpis s njegovim imenom, okrivljeni je tada svjesno neistinito iskazao da je on te dopise vlastoručno potpisao, navodi se u saopćenju.

Iznoseći način na koji mu je isplaćen novčani iznos od podjele odštete od transfera, okrivljeni je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je lično za tu namjenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu te da je istog dana kad mu je novac uplaćen na račun lično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe iako je bio svjestan da to nije istina i da je u to vrijeme bio u Francuskoj, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva.

Zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu i protiv kapitena reprezentacije Hrvatske i igrača Real Madrida Luke Modrića, ali je, na zahtjev Modrićeve odbrane, Vrhovni sud odlučio da će postupak biti vođen u u Zagrebu.

Izvor: Agencije