Provjera ambasadora na aerodromu produbila tursko-izraelski spor

Sigurnosna provjera Naveha na istanbulskom aerodromu Ataturk emitovana je na turskoj televiziji (EPA)

Diplomatski spor između Turske i Izraela, nakon što je izraelska armija ubila desetke Palestinaca, ne pokazuje znakove ublažavanja u vrijeme obostranih progona i žestoke retorike.

U posljednjoj epizodi Izrael je protestovao u srijedu zbog, kako je navedeno, “nedoličnog tretmana” protjeranog ambasadora Izraela nakon što je prikazan na turskoj TV-stanici kako ga pred javnošću pregledaju pripadnici aerodromskog osiguranja.

Dan ranije Turska je pozvala ambasadora Eitana Naveha kako bi mu poručila da bi bilo “podesno” za njega da se “na neko vrijeme” vrati u Izrael. U znak odgovora Izrael je naredio turskom predstavniku u toj državi da se vrati kući na konsultacije.

Potez Ankare uslijedio je nakon što je ona osudila ubijanje demonstranata u Pojasu Gaze u ponedjeljak, kao i otvaranje američke ambasade istog dana u Jerusalemu.

Najmanje 62 Palestinca, koji su bili dio skupa u okviru pokreta “Veliki marš povratka”, ubile su izraelske snage tokom protesta blizu granične ograde s Izraelom. Više od 2.700 ih je ranjeno.

Kršenje zakona

Praćen ličnim osiguranjem i s nekoliko oficira iz konzulata, Naveh je otputovao za Tel Aviv s istanbulskog Međunarodnog aerodroma Ataturk čarter-letom Turkish Airlinesa.

Njegova provjera na aerodromu snimljena je kamerom i u srijedu objavljena na TV-u.

Kasnije u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navelo je u saopćenju da je pozvalo otpravnika poslova turske ambasade kako bi mu uložilo protest zbog sigurnosne provjere izbačenog ambasadora.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i aktivisti ranije su optuživali osoblje izraelskih aerodroma da regularno krše izraelski zakon tako što arapske putnike, uključujući i palestinske građane Izraela, pretragama do gole kože i drugim degradirajućim procedurama.

Naveh je bio na poziciji ambasadora od decembra 2016. nakon ranijeg dogovora dvije države o pomirenju kojim je okončan spor zbog smrtonosnog upada izraelskih komandosa na turski humanitarni brod 2010. godine.

Twitter-okršaj

Snažne izjave odnedavno su opet prisutne. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael za “državni teror” i “genocid” zbog ubistava u Gazi u ponedjeljak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio mu je objavom na Twitteru u kojoj je na hebrejskom poručio da je turski čelnik, kao vodeći pristalica Hamasa, “nesumnjivo stručnjak za teror i pokolj”.

U utorak je Erdogan odgovorio na Twitteru: “Netanyahu je premijer države aparthejda, koja je okupirala zemlju bespomoćnog naroda za više od 60 godina kršenja UN-ovih rezolucija.”

“On na rukama ima palestinsku krv i ne može sakriti zločine tako što napada Tursku”, istakao je kandidat za predsjednika Turske i aktuelni čelnik i naveo da Netanyahu treba pročitati Deset zapovijedi ako želi lekciju iz čovječnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije