Prva Amerikanka pod hidžabom na OI u Riju

Ibtihaj Muhammad s kolegicama iz reprezentacije SAD-a: Trenutno druga u američkom timu (AP)

Prije nego i zabilježi poen u duelu, Ibtihaj Muhammad ući će u historiju ovog ljeta u brazilskom Rio de Janeiru kao prva američka takmičarka koja je nastupila na nekim olimpijskim igrama pod hidžabom, maramom koju na glavi nose muslimanske žene.

Muhammad, Afroamerikanka koja se takmiči u mačevanju, disciplina sablja, prije nekoliko godina je postala prva muslimanka koja je nastupala u ovom sportu pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država.

Sada se plasirala na olimpijske igre u Riju i ponovno piše stranice historije, objavio je Olimpijski tim SAD-a na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

“Želim se takmičiti na Igrama za SAD kako bih dokazala da ništa ne bi smjelo spriječiti bilo koga od ispunjavanja ciljeva – ni rasa, ni vjera, ni spol. Želim dati primjer da je ustrajnošću sve moguće”, kazala je.

Ova 30-godišnjakinja iza sebe ima odličnu sezonu i osvojila je dvije bronzane medalje na tri takmičenja Svjetskog kupa.

Nakon što je tu medalju izborila na takmičenju u Atini proteklog vikenda, Muhammad je i matematički osigurala mjesto u olimpijskom timu SAD-a.

Pokidani ligament 2012.

Prema sakupljenim poenima, trenutno je druga u američkoj reprezentaciji, a ispred je dvostruka olimpijska pobjednica Mariel Zagunis.

Njih dvije će ostati na prva dva mjesta do 11. aprila, kada će biti kompletiran američki tim u mačevanju za olimpijske igre.

Zagunis i Muhammad će se takmičiti i pojedinačno i timski, zajedno s još jednom Amerikankom.

Muhammad se pokušala kvalificirati na olimpijske igre 2012. godine u Londonu, no pokidala je ligament na ruci nekoliko mjeseci prije.

Rođena je u New Jerseyju, a mačevanjem se počela baviti sa 13 godina, kada je njena majka, na treningu školskog tima u ovom sportu, vidjela da su takmičarke u potpunosti pokrivene, a što je u skladu s islamom.

Izvor: Agencije