Prva Barbie s hidžabom po liku američke olimpijke

Barbie s hidžabom bit će u prodaji sljedeće godine

Američka kompanija Mattel proizvodit će lutku Barbie čija je inspiracija Ibtihaj Muhammad, olimpijka sa hidžabom.

Mattel je najavio da će se prva Barbie lutka s hidžabom na policama naći već sljedeće godine, prenosi agencija Anadolija.

Lutka je dio linije Shero [riječ sastavljena od riječi “she” (ona) i “hero” (heroj)], a rađena je po modelu američke predstavnice u mačevanju.

Korisnici društvenih mreža pozdravili su ovaj potez kao važan korak prema ravnopravnoj zastupljenosti.

“Mi konačno u 2017. imamo Barbie s hidžabom, koja se preziva Muhammad”, poručio je Qasim Rashid, aktivist za zaštitu ljudskih prava.

Muhammad je prisustvovala dodjeli “Nagrada ženama godine” koju organizuje list Glamour, i izjavila da se više puta, kao sportistica s hidžabom, osjećala odbačenom.

Ona je ujedno i prva sportistica s hidžabom koja je SAD predstavljala na Olimpijskim igrama.

“To što jedna globalna kompanija, kakva je Mattel, proširuje svoju seriju lutkom koja nosi hidžab kod mene izaziva emocije”, rekla je Muhammad.

Ostvaren san

Rekla je da su joj noge, zbog kojih je odbacivana kao dijete, donijele olimpijsku medalju. Zbog toga je od kompanije tražila da noge lutke budu deblje i atletske.

“Ponosna sam što znam da će se djevojčice moći igrati s Barbie s hidžabom. Ostvaren je moj san iz djetinjstva”, napisala je Muhammad na društvenoj mreži Twitter.

U Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugim zemljama sve je veće interesovanje modnih dizajnera za tržište odjeće za muslimanke s hidžabom.

Sportska kompanija sa sjedištem u SAD-u u martu je napravila posebnu kolekciju za sportistice s hidžabom. U Italiji je modna kuća prošle godine prvi put pripremila kolekciju za muslimanke koje su se odlučile na nošenje hidžaba.

Izvor: Agencije