Prva debata demokrata u znaku rata u Siriji

U okviru kampanje za američke predsjedničke izbore 2016., u Las Vegasu je održana prva demokratska debata.

Najžešće su raspravljali bivša državna tajnica Hillary Clinton i njezin glavni rival, senator Bernie Sanders. U središtu rasprave bio je rat u Siriji.  

U raskošnom hotelu Wynn u Las Vegasu, gradu slavnih i bogatih, održana je prva od šest debata u kampanji Demokratske stranke za predsjedničke izbore.

Uz bitne nesuglasice o krizi na Bliskom Istoku ili kontroli oružja, ipak je dato i obećanje da će oporezovati ljude koji se u Las Vegasu zabavljaju, da bi pomogli onima koji tu rade.

U središtu zbivanja bila je Hillary Clinton. Priču o korištenju servera privatnog e-maila u vrijeme obnašanja dužnosti državne tajnice, koja je prema mišljenju mnogih izazvala sumnju kod većine birača, rado bi ostavila iza sebe.

Cijelu istragu je nazvala političkom te za to, ipak, dobila potporu.

Zone zabrane letenja nad Sirijom

“Ali večeras neću govoriti o svojim e-mailovima, nego o tome što američki narod očekuje od sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je kandidatkinja Demokratske stranke.

“Američki narod je umoran od priča o tvojim prokletim mailovima”, odgovorio joj je Bernie Sanders, na što mu je Clinton uzvratila sa ”hvala”.

Najviše nesuglasja između troje kandidata, s najviše izgleda da ostanu u utrci, izazvala je rasprava o zabrani zone letenja iznad Sirije.

“Ono u što vjerujem i za što se zalažem, naravno u okviru koalicije, da o zoni zabrane letenja treba raspravljati. I nije mi jasno, pokušavam shvatiti što sve trebamo napraviti kako bismo Rusiju stavili za isti stol. Znate, u diplomaciji se ne radi o pronalaženju savršenih rješenja, već o tome kako da izbalansirate rizike”, rekla je Clinton.

“Zona zabrane letenja u Siriji –  to je vrlo opasna situacija i može dovesti do ozbiljnih problema”, dodao je Sanders.

“Morate provesti zabranu. I ja vjerujem, posebno kad je riječ o ruskim zračnim snagama na tom prostoru, da to može dovesti do eskalacije, zbog čega bismo mogli duboko žaliti”, složio se kandidat Martin O'Malley.

Hillary Clinton je ponovno pozvala na jaču američku akciju, kako bi se zaustavilo nasilje na Bliskom istoku.

Clinton ‘igra na kartu’ prve žene na čelu SAD-a

Sanders je irački rat nazvao najgorom greškom vanjske politike u povijesti zemlje i rekao da neće podržati slanje američkih borbenih trupa na Bliski Istok da se bore protiv terorizma.

Kao jedina žena u debati, Clinton je igrala na kartu da bi ona bila prva žena na mjestu predsjednika SAD-a.

“Želim da svijet čuje ovo o čemu Bernie govori. On nije poznat kao Hillary. Nema financijsku podršku kao ona. Ali ima ljude, kao što vidite”, rekao je Sandersov simpatizer Will Perryman.

“Mislim da dok govori s drugim kandidatima, oni mogu vidjeti da se istinski trudi promijeniti Ameriku i gurnuti je u bolju budućnost”, smatra Ian Leviste, simpatizer Hillary Clinton.

Prema anketama, Clinton je favorit za osvajanje demokratske nominacije za predsjedničku kandidatkinju.

No i Sanders se iznenađujuće pokazao kao njezin najveći rival. Ipak, demokratsku utrku za nominacijom zasjenila je republikanska, u kojoj se više od dvanaest kandidata bori da pretekne milijardera Donalda Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije