Prva dva ruska MiG-a 29 stigla u Srbiju

Donirani MiG-ovi trebali bi imati premijeru 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda od fašizma. (EPA)

Prva dva od šest ruskih MiG-ova 29 stigla su na Vojni aerodrom Batajnica kod Beograda, nakon četiri i pol sata leta, doznaje beogradski Blic.

Letjelice su rastavljene dopremljene na ruskom vojnom transporteru Antonov 124 iz Moskve, a zbog osjetljivosti posla let je kasnio gotovo dva sata, navodi taj dnevni list.

Prema planu, predviđeno je da svi dijelovi šest ruskih lovaca stignu u Beograd do petka, nakon čega će ih srbijanski i ruski tehničari sklopiti kako bi premijeru imali 20. listopada, na Dan oslobođenja Beograda od fašizma.

Šest MiG-ova stiže kao donacija Rusije, ali će nakon dolaska i promocije biti nužan njihov remont, javlja Blic.

Ruski stručnjaci na remontu

Letjelice su trebale doći još krajem ožujka, a planirano je da posao bude simbolično obavljen 24. ožujka, na 18. obljetnicu početka NATO-ova bombardiranja Srbije. No, to se nije dogodilo.

Paket dogovoren između Beograda i Moskve vrijedan je 185 milijuna eura, a osim šest ispravnih i operativnih “MiG-ova 29”, podrazumijeva i isporuku raketa i seta dijelova, rezervnih motora, alata i drugih pratećih sklopova dovoljnih za idućih 15 godina.

Sporazum obuhvaća i izgradnju posebnog hangara uz aerodromsku pistu, a u remontu dobivenih zrakoplova sudjelovat će ruski stručnjaci, navode u srbijanskoj vladi.

Zahvaljujući tom poslu, bit će realiziran plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od deset lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštiti zračni prostor, pisali su svojedobno beogradski mediji.

Izvor: Agencije