Prva medalja za Srbiju u Riju: Zlatni hrvač Štefanek

Srbijanski hrvač Davor Štefanek osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, nakon što je večeras u finalu, u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom, savladao Migrana Arutujnana iz Armenije.

Meč je završen rezultatom 1:1, ali je Štefanek slavio jer je posljednji uzeo poen, prenosi Tanjug.

Ovo je prva medalja za Srbiju u Riju, a druga zlatna u historiji, nakon što je prije četiri godine u Londonu Milica Mandić bila šampionka u taekwondou.

‘Ispunio sam obećanje’

Također, Štefanekovo zlato je prva medalja Srbije za hrvanje poslije 32 godine, odnosno prvo zlato poslije 40 godina.

Nekadašnji prvak svijeta, sjajno je odradio nastup u Riju.

Počeo je uvjerljivom pobjedom na startu protiv Japanca Tomohira Inouea 9:0, potom je u četvrtfinalu savladao aktuelnog prvaka sveta Nijemca Franka Stablera 6:2, dok je u polufinalu “tuširao” Gruzijca Šmagija Bolkvadzea 7:0.

“Nisam svestan, ne mogu da verujem da se ovo desilo. Znao sam da sam spreman za ovaj dan, ali još ne mogu da dođem sebi. Hvala svim ljudima koji su bili oko mene… Svima koji su me uvek podržavali. To je ključ svega”, rekao je Štefanek za RTS.

“Rvanje je najtrofejniji srpski olimpijski sport, ovo je velika stvar za rvanje. Kad sam se vratio iz Taškenta 2014. kao prvak sveta, rekao sam – vidimo se na balkonu [Gradske skupštine u Beogradu] posle Rija. Ispunio sam obećanje, došao sam ovde do zlata, uspeo sam”, poručio je Štefanek.

Izvor: Al Jazeera i agencije