Prva optužnica za zloupotrebe u Bobar banci

Bobar banci je 23. decembra 2014.godine oduzeta dozvola za rad (Al Jazeera)

Pripadnici Jedinice za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, podnijeli su 28. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su umiješane u zloupotrebe u Bobar banci u vrijednosti od blizu 10 miliona konvertibilnih maraka (oko pet miliona eura).

Kako nezvanično saznaje agencija Fena, izvještaj je podnesen protiv Petra Cacanovića (1955.), Dragana Radumila (1959.), Mileve Janković (1962.) i Radmile Telebak (1955).

Iz MUP-a RS-a su, uz navođenje inicijala osoba protiv kojih je podnesen izvještaj, potvrdili da postoji sumnja da su prijavljeni počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja te falsificiranje ili uništavanje službene isprave.

Radumilo je bio generalni direktor Bobar banke Bijeljina u periodu od 2005. do 2010. godine, Cacanović od 2010. do 2014. godine, a terete se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist za B.G. te za isti iznos oštetili tu banku.

Isplata bez evidentiranja

Radumilo i Cacanović su preuzimali zaduženja i evidentirali gotovinska novčana sredstva od odgovornih osoba, Mileve Janković i Radmile Telebak, te im davali usmene naloge da gotovinska novčana sredstva predaju osobama koje oni odrede, što su one i činile, bez evidentiranja predmetnih isplata u poslovnim knjigama.

Pri tome su Janković i Telebak, po prethodnom dogovoru s Cacanovićem i Radumilom, sačinjavale fiktivne naloge za isplatu, kojim su zaduživale niže organizacione dijelove akcionarskog društva s namjerom da se prikrije manjak gotovinskih novčanih sredstava, navode iz MUP-a RS-a, prenosi Fena.

Bobar banci je 23. decembra 2014. godine oduzeta dozvola za rad i ta banka je u procesu likvidacije.

Izvor: Agencije