Prva otvorena platforma za trgovanje

Danski preduzetnik Jannick Malling, kreirao je, kako ju je nazvao, prvu otvorenu platformu za trgovanje. Pomoću nje trgovci mogu obavljati transakcije koristeći aplikacije koje mogu skinuti s interneta.

Inovacija bi mogla biti posebno interesantna trgovcima u maloprodaji.

Jannick Malling želi pratiti nove trendove. Zbog toga je kreirao program po kojem je nazvao i kompaniju na čijem je čelu.

„Trgovcu je lakše prilagoditi poslovanje vlastitim potrebama, umjesto stalnog zurenja u deset različitih ekrana“, kaže on.

Razmjena valuta

Ova platforma je namijenjena razmjeni valuta i pojedinih roba. Kada trgovac skine aplikacije, od kojih su neke besplatne, sam kreira svoj program.

Trejdejbl već koriste brokeri. No, najveću korist od programa bi mogli izvući trgovci u maloprodaji.

Jednu od aplikacija na platformi kreirao je Maurice Pommery. Za 115 eura mjesečno korisnicima dojavljuje vijesti i glasine sa finansijskih tržišta.

„Jednostavno im nudimo informacije sa dinamičnog finansijskog tržišta, a na njima je da donesu odluke. No, to je mnogo lakše ako imate više dijelova slagalice, a na tržištu maloprodaje do sada su mnogi mogli samo nagađati šta će se dogoditi.“

Online trgovina nije novina. Ali platforme poput Trejdejbla mogle bi biti iskorak u ovoj eri otvaranja tehnologije ka tržištima. 

Izvor: Al Jazeera