Prva predstavnica nomada u Parlamentu Afganistana

Farida Kushi predstavnica je nomadskog stanovništva u Gornjem domu afganistanskog Parlamenta. Niti čita, niti piše, ali učestvuje u radu stručnih komisija Parlamenta i iznosi probleme nomadskog stanovništva. Usmeno, naravno. Iako je zbog brige o nomadima postala poznata, u kući je ipak samo domaćica.

”Prva sam predstavnica nomada. U Parlamentu sam četiri godine. Pokušavam pomoći nomadima i drugima da riješe svoje probleme. Ne uzimam nikakvu naknadu za to od ljudi. Kada nam u Parlament dođe neko od ministara, jasno im se obraćam. Otvorena sam i ne bojim ih se nimalo. Postavljam pitanja dignute glave, jer ne tražim nikakve povlastice za sebe, niti za to uzimam novac i mito. Ministri dođu na sjednicu Parlamenta i onda ih nema tokom cijele godine”, kaže Kushi.

Nomadima trebaju škole i bolnice

Ona tvrdi da je situacija nomada u Afganistanu veoma žalosna. Kaže da se nemaju kome obratiti i da im Vlada ne pomaže.

“Prije dvije sedmice sam, zajedno s ostalim parlamentarcima, putovala u pokrajinu Herat. Imali smo sastanke s njihovim vođama i obećala sam im samo ono što zaista mogu uraditi za njih. Nakon više pokušaja, natjerali smo Vladu da im pomogne u vezi s kopanjem bunara za vodu. Nomadima trebaju škole i bolnice. Moja želja je da nomadi počnu slati svoju djecu u školu, jer samo tako se njihovo stanje može poboljšati”, zaključila Kushi.

Izvor: Al Jazeera