Oglasi

Prva presuda za logore u Srbiji

Neizravno priznata odgovornost Srbije za zatočenje Bošnjaka državljana Bosne i Hercegovine.
Vatreš je bio jedan od 800 Bošnjaka koji su nakon pada Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine spas od smrti potražili preko DrineAnadolija

Sud u Beogradu donio je presudu kojom je Muji Vatrešu iz Žepe u Bosni i Hercegovini, bivšem zatočeniku logora u Srbiji, dodijelio odštetu u protuvijednosti od 4.700 eura, čime je neizravno priznata odgovornost Srbije za zatočenje Bošnjaka državljana Bosne i Hercegovine, prenijeli su ponedjeljak mediji u BiH.

Vatreš je bio jedan od 800 Bošnjaka koji su nakon pada Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine spas od smrti potražili preko Drine, prenosi Hina.

Prema dostupnim informacijama, sve njih srbijanske su vlasti zatočile u logorima Šljivovica i Mitrovo polje.

Vatreš je posvjedočio kako su zatočenici mjesecima držani u krajnje nehumanim uvjetima uz hranu koja se svodila na kruh i čaj i uz to se zlostavljani.

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Šaćir Srebrenica ocijenio je kako presuda beogradskog suda ima veliko značenje jer je time praktično priznalo postojanje logora za Bošnjake u Srbiji.

"I do sada je bilo nekoliko presuda no sve su one bile odbijajuće. Ovo je prvi put da imamo ovakvu presudu", kazao je Srebrenica.

Uz posredovanje udruge koju vodi Srebrenica te uz potporu Fonda za humanitarno pravo iz Beograda do sada je podnešeno dvadeset tužbi za naknadu nematerijalne štete državljnaima BiH koji su bili zatočeni u logorima u Srbiji.

Izvor: Agencije