Prva trgovina Boeinga i Irana od 1979.

U floti Iran Aira se nalaze Boeingovi avioni kupljeni prije revolucije 1979. (EPA)

Boeing je prodao dijelove za avione Iran Airu, što je prvi put da se trguje sa iranskim državnim avioprevoznikom od talačke krize 1979., saopćila je američka aviokompanija.

Prodaja je donijela Boeingu prihod od 120.000 dolara, čime je okončan 35 godina dugi prekid saradnje između dvije kompanije zbog decenija dugih sankcija koje su nametnule Sjedinjene Američke Države.

“Tokom trećeg kvartala 2014., prodali smo priručnike za avione, nacrte i navigacione mape i podatke Iran Airu”, naveo je Boeing u svom kvartalnom izvještaju.

Ovom trgovinom je Boeing ostvario bruto zaradu od 12.000 dolara, navedeno je u izvještaju.

U aprilu je američka vlada izdala dozvolu kojom se Boeingu omogućava “na ograničeni period vremena” Iranu da ponudi “rezervne dijelove potrebne za sigurnost”.

Boeingu i dalje nije dopušteno da Iranu prodaje nove avione.

Dozvolu je izdalo američko Ministarstvo finansija u okviru privremenom sporazumu između svjetskih sila i Irana u vezi iranskog nuklearnog programa potpisanog u novembru.

Boeing je saopćio da su prodati dijelovi “u skladu sa preporukama američke vlade u vezi sa tekućim pregovorima”.

Buduća saradnja

Američka kompanija je kazala da bi još dijelova moglo biti prodato Iran Airu u budućnosti.

“Mi možda nastavimo sa dodatnom prodajom u okviru ove dozvole”, navedeno je.

U floti Iran Aira se nalaze Boeingovi avioni kupljeni prije revolucije 1979.

Druge američke kompanije su saopćile da žele poslovati sa Iranom u okviru olakšavanju sankcija, a među njima je General Electric, koji je u februaru zatražio dozvolu da Iranu proda rezervne dijelove za putničke avione.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa Iranom nakon krize 1979. godine, kada su u ambasadi u Teheranu 444 dana kao taoci držana 52 američkih diplomata.

Sjedinjene Američke Države i evropske države su proteklih godina uvele žestoke ekonomske sankcije Iranu, sa ciljem da natjeraju Teheran da dugoročno drastično smanji svoj nuklearni program, kako bi ih spriječili da razviju nuklearno oružje.

Iran uporno insistira da je njihov nuklearni program samo za civilne svrhe.

Izvor: Agencije