Prve presude u slučaju Fimi media

Anita Lončar Papeš u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i kompanija izvlačila novac za HDZ (Pixsell)

Zagrebački Županijski sud potvrdio je u ponedjeljak nagodbe dvoje optuženih u slučaju Fimi media Anite Lončar Papeš i Bojana Dimića sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Na pripremnom ročištu sutkinja Ivana Čalić potvrdila je nagodbe kojima je Anita Lončar Papeš u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i kompanija izvlačila novac za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) te bivšeg predsjednika te stranke i hrvatskog premijera Ivu Sanadera.

Ona se nagodila na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od jedanaest mjeseci uz koju će državi morati vratiti i oko 266.000 eura koliko je, prema tvrdnjama USKOK-a, “zaradila” u aferi.

Bojan Dimić, vlasnik kompanije Onida preko koje se također “izvlačio” novac, nagodio se na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat oko 240.000 eura državi.

Ostale nagodbe

Na upit hoće li njegova branjenica Anita Lončar Papeš biti svjedok na suđenju, advokat Mitko Naumovski rekao je kako smatra da njeno svjedočenje nije potrebno, ali da će se ona odazvati ako neko to predloži.

USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak kazala je da su potvrđene i nagodbe s kompanijama Anite Papeš Lončar Ani Lon koja će morati platiti oko 2.000 eura te Dimićevom firmom koja se prema nagodbi “gasi”.

Preko te dvije firme i kompanije Fimi media po kojoj je afera dobila ime “izvučeno” je, prema optužnici, više od devet miliona eura iz državnih institucija i ministarstava.

USKOK-ova tužiteljica nije željela komentirati hoće li biti još nagodbi u slučaju Fimi media niti otkriti dokazne prijedloge USKOK-a.

“Dopustite da te prijedloge prvo iznesemo sudu”, rekla je.

Nastavak suđenja

Pripremno ročište se nastavlja u utorak kada bi se na sudu trebali pojaviti ostali optuženi u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi,uključujući  Sanadera, bivše zvaničnike te stranke – rizničara Mladena Barišića, glasnogovornika vlade i šefa izbornih stožera HDZ-a Ratka Mačeka, blagajnicu Branku Pavošević, vlasnicu marketinške kompanije Fimi media Nevenku Jurak te Damira Sesvečana, predstavnika HDZ-a.

Zastupnici bivšeg premijera, koji se prema optužnici lično okoristio s oko dva miliona eura, najavili su da odbrana planira predložiti oko pedeset svjedoka, što je bitno manje u odnosu na tužilaštvo.

Nisu željeli otkriti hoće li kao svjedokinja biti predložena i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Optužnica u slučaju Fimi media s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u historiji hrvatskoga pravosuđa.

Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za profiterstvo u slučaju Hypo i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Izvor: Agencije