Prvi danski udari na ISIL u Siriji

Danska je izvela 67 zračnih misija i izbacila je 93 bombe u Iraku i Siriji (EPA)

Danski borbeni avioni djelovali su prvi put u Siriji, bombardirajući uporišta grupe Islamska država Irak i Levant, saopćila je danska vojska.

Četiri aviona F-16 bombardirala su grad Raqqu, pogađajući komandna i kontrolna postrojenja, zalihe oružja i neprijateljsko osoblje, saopćila je komanda danske vojske.

Danska, članica NATO-a, dio je operacije “Odlučna riješenost” pod američkim vodstvom protiv grupe ISIL, prenosi Fena.

Danska je izvela 67 zračnih misija i izbacila je 93 bombe u Iraku i Siriji od svog razmještanja u misiju sredinom juna, saopćila je vojska, a prenosi Reuters.

Misija protiv ISIL-a

Parlament Danske odobrio je u aprilu plan Vlade da pošalje borbene avione i specijalne snage da bi se pridružile koaliciji na čelu sa SAD-om u borbi protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Tada je odlučeno da će Kopenhagen poslati do sedam borbenih aviona tipa F-16, jedan transportni avion tipa C-130 i 400 pripadnika vojnog osoblja, uključujući 60 pripadnika specijalnih snaga, prenosi AP.

Danski avioni su ranije bili angažirani u zračnim napadima na položaje ISIL-a u Iraku, ali ne i u Siriji. Ti avioni prošle godine su vraćeni u Dansku na popravku.

Izvor: Agencije