Prvi kolektivni ugovor za visoko obrazovanje na Univerzitetu Sarajevo

Ugovor su potpisali premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predstavnik Sindikata Jasmin Velagić (Anadolija)

Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu potpisali su u ponedjeljak premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predstavnik Sindikata Jasmin Velagić, koji su tom prilikom istakli kako je ovakav ugovor po prvi put potpisan u historiji postojanja te obrazovne ustanove, prenosi agencija Anadolija.

“Teško je reći šta je u našem društvu najvažnije, ali nema sumnje da je to akademsko i visoko obrazovanje. Obrazovani kadrovi su osnovni resursi svakog društva i zato podržavamo ‘Zlatne značke’, jer nam je cilj da ih zadržimo na fakultetu, s tim da treba finansirati i njihovu edukaciju u inostranstvu, ali pod uvjetom da se vrate u svoju domovinu”, istakao je Zolj.

Dodao je kako se mora ići ukorak s modernim društvima, koja stalno bilježe napretke u tehnologiji i razvoju uopće.

‘Najbolje rješenje za sve’

“Ovo je za nas historijski trenutak, jer se po prvi put potpisuje Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja i nauke, kojim se na sistemski način uređuje ova djelatnost i vrši pozicioniranje Univerziteta u Sarajevu kao budžetskog korisnika. To znači da Kanton Sarajevo preuzima ulogu finansiranja i ulaganja u visoko obrazovanje i nauku. Do sada to nije bilo na adekvatan način riješeno”, poručio je Velagić.

Po njegovim riječima, Vlada KS-a uspjela je naći najpovoljnija rješenja za svaki član ovog ugovora, kojim će se osigurati radno-pravni statusi uposlenika i napredovanja u viša zvanja i doktorante.

Navedeno je da je spomenuti ugovor rezultat dugotrajnih pregovora, ali na zadovoljstvo svih učesnika, oni su rezultirali najboljim rješenjima za sve.

Izvor: Agencije