Prvi lider države pred Tribunalom u Hagu

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta stigao je u Hag, kako bi prisustvovao statusnoj konferenciji pred Međunarodnim
krivičnim sudom koji ga tereti za zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon kenijskih izbora 2007. godine.

Tada je tokom etničkih sukoba ubijeno više od hiljadu ljudi. Tužilaštvo, koje smatra Kenijatu odgovornim za organizovanje ubistava, suočeno je sa nedostatkom dokaza pa je pitanje da li će biti suđenja. Kenyatta je prvi šef države koji treba da se se pred ovom pravosudnom institucijom suoči sa optužbom.

Porodice žrtava se i nakon sedam godina nadaju pravdi, izvještava Malcom Webb.

Tužitelji Međunarodnog kaznenog suda su ustanovili da iza nasilja stoje političari. Optužili su Kenyattu za propagandu zločina protiv čovječnosti.
Ali Kenyatta je članovima Parlamenta rekao da mu se ne bi trebalo suditi kao šefu države, no da će se povinovati odluci suda.
“Uskoro ću izdati naredbu za imenovanje zamjenice predsjednika, čestite William Ruto, na mjesto vršioca dužnosti predsjednika, dok budem prisustvovao statusnoj konferenciji u Hagu, u Holandiji.”

Optužbe za odbijanje saradnje

Kenyattino pojavljivanje pred sudom pomno će pratiti ljudi poput Bernarda Ndegea. Kaže kako nikada neće zaboraviti dan kada su njegove dvije supruge i devetero djece živi spaljeni u gradu Naivasha. On je pobjegao i sahranio ih u zapadnoj Keniji. Istodobno je i sam bio napadnut.

“Čekam istinu, kako bi svi saznali zašto je moja porodica ubijena. Čak i da ja umrem sutra, moja porodica, moje pleme htjet će saznati istinu.”
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda posjetila je Naivashu prije dvije godine. Optužila je Kenyattu i njegovu vladu za odbijanje saradnje.

“Da je Kenyatta u Parlamentu rekao da će odbiti nazočiti suđenju, riskirao bi raspisivanje potjernice. Ali na prethodnim ročištima tužiteljica je rekla kako nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, nakon što su ključni svjedoci povukli svoje iskaze. Aktivisti za ljudska prava kažu da se to desilo zbog podmićivanja i zastrašivanja svjedoka”, izvještava Webb.

Kenyattini odvjetnici to negiraju. Ali bez dovoljno dokaza postoji mogućnost da će slučaj pasti. Zato se Bernard i hiljade drugih čiji su životi uništeni pitaju  – hoće li ikada dočekati pravdu.

Izvor: Al Jazeera