Prvi od tri kupljena helikoptera stigao u Crnu Goru

Ministar odbrane Predrag Bošković kaže kako je riječ o višenamjenskom helikopteru, od kojeg će korist imati svi građani Crne Gore (Ministarstvo odbrane Crne Gore)

Prvi od tri kupljena helikoptera Bell 412 EP Vojske Crne Gore sletio je u četvrtak na Vojni aerodrom u Podgorici, dok bi preostale dvije letjelice trebale biti isporučene tokom ove godine, saopćilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Nova letjelica je stigla u pratnji helikoptera tipa Gazela.

Preostala dva helikoptera, još snažnijih performansi, s oznakom 412 EPI, stići će tokom godine.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je kazao kako je riječ o višenamjenskom helikopteru, od kojeg će, prema njegovim riječima, korist imati svi građani Crne Gore.

“Ono što smo obećali i ispunjavamo. Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno pospješujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i cjelokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe”, istakao je on.

Ugovor vrijedan 30 miliona eura

Helikopter je iz Praga, gdje je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz SAD-a, dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četverice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore, koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Worth, Teksas.

“Dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Crne Gore. Oni će biti korišteni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore – odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Pored ostalog, dodaje se, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i osiguranju državne granice, nadzor zračnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama.

I tokom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka.

Riječ je o ugovoru vrijednom 30 miliona eura.

Izvor: Agencije