Prvi pasoš s novim imenom Makedonije premijeru Zaevu

Na narednim sjednicama vlade ministri albanske nacionalnosti moći će se služiti maternjim jezikom, kaže Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će vjerojatno biti prvi koji će dobiti putovnicu s novim imenom države – Republika Sjeverna Makedonija, kao dokument koji će biti i dvojezičan u skladu sa Zakonom o jezicima koji se počinje primjenjivati.

Makedonski parlament nedavno je usvojio Zakon o jezicima koji albanski priznaje kao drugi službeni jezik u toj državi.

U prvom intervjuu nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u Sobranju, koji je dao Televiziji Alsat, Zaev se složio da postoji određeno nezadovoljstvo unutar vladajuće koalicije što je taj zakon upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Prema njegovim riječima, spomenuti zakon nije prijedlog albanskih stranaka DUI, Alijansa za Albance ili opozicijskog pokreta BESA, kao ni njegovog Socijaldemokratskkog saveza Makedonije (SDSM), “već svih onih koji su za njega glasali”.

“Nitko nema prava da svojata taj zakon, usprkos tome što unutar vladajuće koalicije postoje neslaganja”, kazao je Zaev.

Još je rekao kako se u vladi obavljaju pripreme za primjenu Zakona o jezicima, uz napomenu kako će se na narednim sjednicama Vlade ministri albanske nacionalnosti moći služiti maternjim jezikom.

I parlamentarni zajedno sa predsjedničkim izborima?

Potvrdio je i kako će u najvišim organima njegove stranke (SDSM) u petak biti otvorena debata o tome hoće li izvanredni parlamentarni izbori biti raspisani zajedno s predsjedničkim.

Oduvijek je, kaže, smatrao da njegova vlada treba izgurati pun mandat, jer su “građani malo umorni od prijevremenih izbora, a i državi je potreban ekonomski razvoj”.

“Međutim, i demokrat sam i slušam druga mišljenja”, kazao je Zaev za Televiziju Alsat.

Slaže se i da bi, ako bi parlamentarni i predsjednički izbori bili održani istovremeno, izlaznost birača bila mnogo veća.

Predsjedničke izbore bi Sobranje trebalo raspisati najkasnije do 8. veljače, a njihov prvi krug bi trebao biti održan 21. travnja.

Izvor: Agencije