Prvi pokreti transplantiranom rukom

Britanski ljekari kažu da primjećuju napredak kod pacijenta kojem je transplantirana ruka. Hirurzi su Marku Cahillu odstranili paraliziranu desnu ruku i zamijenili je drugom, od donora.

Mark je paralizu ruke dobio usljed dugodišnje kostobolje. Dan nakon Božića pronađen mu je odgovarajući donor. Sedmicu kasnije napredak je evidentan.

“Mogu napraviti blage pokrete. Dobijam osjećaj u ruci i sve mi izgleda dobro. Ide dobro”, kaže Mark.

Dobre šanse

Transpantacija ruke prvi put je urađena u Francuskoj devedesetih godina. Britanski ljekari savjetovali su se s francuskim kolegama tokom izvođenja operacije.

“Mislim kako Mark ima dobre šanse da povrati funkcionalnost ruke. Prije nije ništa mogao s njom, apsolutno ništa. Za šest mjeseci do eventualno godinu očekujemo da mu se vrate mogućnost pokreta i snaga”, kaže hirurg Simon Kay.

Mark Cahill: ‘Mogu napraviti blage pokrete. Dobijam osjećaj u ruci i sve mi izgleda dobro. Ide dobro.’

To bi Marku osiguralo potpuno drugačiji život. Mogao bi samostalno jesti i obući se. Ali i osjetiti dodir svog unuka.

“Nadam se da ću se, za početak, moći vratiti na posao. To je velika promjena. Moći ću ručati, zakopčati dugmad na košulji, zavezati pertle, ali i najbitnije – držati unuka za ruku”, kaže Cahill.

I uz neophodnu ljekarsku podršku, razumljivo je da će Cahill trebati psihološko savjetovanje, kako bi se što prije navikao na ruku svog donora. Svakako da će mu život od sada ići drugim smjerom.

Izvor: Al Jazeera