Prvi sajam knjige u Somaliji nakon 24 godine

U glavnom gradu Somalije održan je Međunarodni sajam knjiga, prvi od raspada centralne vlade prije gotovo 25 godina.

Organizator sajma knjige u Mogadišuu je grupa somalijskih intelektualaca iz cijelog svijeta. Njihov cilj je podstaći i širiti kulturu čitanja u ovoj zemlji. Žele podržati učešće u kulturnim aktivnostima koje su zbog višegodišnjeg rata skoro nestale.

“Cilj ovog događaja je oživjeti kulturu pisanja i čitanja i raspravljati o novim idejama. Najvažnija stvar je pronaći mjesto za susret somalijskih pisaca i intelektualaca. Očekujemo da će razmjena mišljenja povećati svijest Somalijaca o važnosti nauke. Nadamo se da će i Mogadišu, poput drugih glavnih gradova, postati centar nauke”, kaže Mohammed Sheikh Ali, predsjednik Organizacijskog odbora.

Odziv je bio veoma velik. Neki od prisutnih su prvi put imali priliku prisustvovati ovakvim događajima. Prikazano je više od 3.000 djela, što je uspjeh za državu poput Somalije, koja se suočava sa složenom sigurnosnom situacijom.

“Ovo je vrlo važan korak za Mogadišu, jer, nakon pada centralne vlade, nije bilo sličnih manifestacija. Vrlo je važno da se čuju glasovi koji ukazuju na važnost knjige. Ovo nas ispunjava nadom u bolju budućnost”, smatra Ahmed Jawhar Bilal, posjetilac sajma.

Zanimanje mladih pisaca

Sajam je izazvao veliko zanimanje mladih pisaca, koji sanjaju o boljem sutra, u kojem će postati poznati autori.

“Do sada sam napisao šest knjiga. Danas sam veoma sretan, jer konačno imam priliku predstaviti svoja djela pred poznatim somalijskim književnicima”, kaže Abu Bakr Abdullah, najmlađi pisac na sajmu.

Izložbu je obilježio raznolik i bogat književni i kulturni program. Poseban značaj ima činjenica da se sajam održava u gradu koji ponovno traži svoju ulogu u svijetu nauke i širenju kulturne misli.

“Ovaj sajam predstavlja priliku za približavanje ideja kroz direktnu komunikaciju između autora i čitaoca. Organizatori su zadovoljni urađenim i nadaju se da će ovo iskustvo povećati svijest Somalijaca o važnosti knjige”, izvještava reporter Al Jazeere Omar Mahmoud.

Izvor: Al Jazeera