Prvi sastanak dvodržavnog vijeća S. Arabije i UAE-a

Dvije države su decembra prošle godine oformile partnerstvo u vrijeme aktuelnih regionalnih podjela (Reuters)

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati održali su prvi susret na nivou njihove nove vojne i trgovinske alijanse koja je odvojena od Vijeća zaljevske saradnje (GCC).

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman susreo se sa prijestolonasljednikom Abu Dabija Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom u srijedu navečer u saudijskom gradu Džedi.

Dvije države su decembra prošle godine oformile partnerstvo u vrijeme aktuelnih regionalnih podjela koje su stale između članica GCC-a, političkog i ekonomskog saveza šest država: Katara, Bahreina, Saudijske Arabije, UAE-a, Kuvajta i Omana.

Saudijska Arabija i UAE, zajedno sa Bahreinom i Egiptom, 5. juna prošle godine su prekinuli diplomatske i trgovinske odnose sa Katarom, te tako napravili najveću diplomatsku krizu posljednjih godina u Zaljevu.

Kopnena i pomorske granice zaljevske države su zatvorene, prekinute zračne linije, a katarski građani protjerani.

Optužujući Dohu za podršku „teroristima“ i da je previše bliska sa saudijskim regionalnim rivalom Iranom, Rijad je naveo kako djeluje kako bi „zaštitio svoju nacionalnu sigurnost od opasnosti terorizma i ekstremizma“.

Pokušaj nametanja kontrole

Katar učestalo odbacuje optužbe i smatra kako je aktuelna kampanja pokušaj nametanja kontrole nad državom. Optužbe četvorke karakterizira „neosnovanim“.

Partnerstvo dvije države, koje su vojno intervenirale u susjednom Jemenu i pokušale protjerati pobunjenički pokret Husi, objavljeno je tokom 38. samita GCC-a u Kuwait Cityju.

Dvodnevni regionalni samit ranije je prekinut i okončan nakon sesije zatvorene za javnost kojom je počeo sastanak u Kuvajtu.

Tada je regionalni ekspert Majed al-Ansari sa katarskog univerziteta rekao: „Izgleda kako postoji namjera Saudijaca i Emiraćana, naročito kada se pogleda vrijeme objave novog partnerstva, da kažu kako je GCC zvanično mrtav“.

Izvor: Al Jazeera i agencije