Prvi slučaj ebole u Senegalu

Naučnici koji istražuju epidemiju ebole u Zapadnoj Africi kažu da virus veoma brzo mutira, te da bi to moglo umanjiti efikasnost vakcina koje se trenutno razvijaju. Od marta, više od 1.500 ljudi umrlo je u Sijera Leoneu, Gvineji, Liberiji i Nigeriji, a danas je prvi slučaj zaraze prijavio i Senegal.

Stručnjaci smatraju da je stvarna brojka mnogo veća, te da bi ukupan broj zaraženih na kraju mogao iznositi 20.000.

Dobrodošlo pojačanje u borbi protiv ebole je nova privremena laboratorija u glavnom gradu Sijera Leonea Freetownu. Jedna od samo dvije laboratorije opremljene za testiranje na ebolu zatvorena je prošle sedmice, nakon što je zaražen zdravstveni radnik.

Nova ustanova otvorena je tek nekoliko dana, a osoblje već radi bez prestanka.

„U prošlosti, ako ste željeli testirati nekoga na ebolu, morali ste slati uzorke u inozemstvo. Rezultati bi dolazili nakon nekoliko dana, sedmica, čak i kasnije. Ovdje možemo dobiti rezultate tri do pet sati od dobijanja uzoraka“, navodi ljekar Janusz Paweska.

Brojna oboljela djeca

U Gvineji, UNICEF je Vladi donirao motocikle kako bi zdravstveni radnici mogli obilaziti zabačena sela. Iz te agencije kažu kako je ova epidemija već promijenila živote hiljada djece.

„Nakon smrti svakog roditelja zaraženog ebolom, iza njega ostane prosječno petero djece. Samo zamislite – već imamo hiljade djece pogođene epidemijom“ izjavila je koordinatorica UN-a u Gvineju Seraphine Wakana.

Ubrzano se radi na razvoju vakcine. Klinička testiranja u SAD-u vjerovatno će početi sljedeće sedmice, u Britaniji – narednog mjeseca.

U Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, prošle sedmice je zabilježen najveći broj novih slučajeva. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili su da će biti potrebno više mjeseci, ako ne i godina, da se epidemija suzbije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije