Prvi slučaj ebole u Velikoj Britaniji

Zaražena bolničarka uskoro će biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free (EPA)

Škotske vlasti objavile su u ponedjeljak da je jedna testirana osoba pozitivna na virus ebole, a prema izvorima na koje se poziva BBC riječ je o medicinskoj sestri koja se u Glasgow vratila iz Sijera Leonea gdje je pomagala u borbi protiv epidemije, javlja Hina.

“Istražujemo sve moguće kontakte pacijentice i svako ko bi mogao biti ugrožen bit će kontaktiran i praćen”, objavila je Vlada Škotske, javlja AFP.

U saopćenju dodaje da je opasnost od zaraze vrlo mala jer je virus dijagnosticiran “na vrlo ranom stepenu”.

Izvori BBC-a objavili su da je riječ o medicinskoj sestri smještenoj na posebnom odjelu Zarazne bolnice Gartnavel, no da će uskoro biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free.

Pacijentica kojoj je dijagnosticiran virus ebole sinoć je iz Sijera Leonea u Glasgow doputovala avionom British Airwaysa. Tokom leta je presijedala na aerodromima Casablanca i Heathrow, piše Anadolija.

Najviše obljelih u Sijera Leoneu

Britanski premijer David Cameron je poručio da će biti poduzete mjere prevencije kako bi se zaštitili svi građani Ujedinjenog Kraljevstva.

S ciljem određivanja mjera prevencije, britanski ministar zdravstva Jeremy Hunt večeras će predsjedavati hitnom sjednicom svog kabineta.

Sa više od 9.000 oboljelih u zapadnoj Africi, gotovo polovica ih je u Sijera Leoneu, a riječ je o najvećoj epidemiji otkako je prvi put dijagnosticirana ta bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je objavila da je broj zaraženih ebolom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji dosegnuo 20.000 i da je bolest do sada odnijela 7.842 života.

Izvor: Agencije