Prvi snimci Fidela Castra nakon šest mjeseci

Sa susreta 88-godišnjeg oca kubanske revolucije i čelnika Saveza univerzitetskih studenata Havane Randyja Perdoma Garcije (Reuters)

Nekoliko kubanskih službenih medija objavilo je u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu prve fotografije Fidela Castra u posljednjih šest mjeseci, opovrgavajući glasine koje su počele kružiti posljednjih sedmica oko zdravstvenog stanja bivšeg predsjednika ove karipske države, prenose agencije.

“Fidel je izniman čovjek”, naslov je članka objavljenog na internetskim portalima dnevnika Granma i drugih službenih medija, popraćen s nekoliko fotografija susreta 88-godišnjeg oca kubanske revolucije i čelnika Saveza univerzitetskih studenata Havane Randyja Perdoma Garcije.

Fidel Castro, koji je vlast prepustio bratu Raulu Castru 2006. godine, pojavljuje se na fotografijama sjedeći u plavoj sportskoj odjeći u razgovoru s Perdomom Garcijom, uz suprugu Daliju Soto del Valle.

Članak koji prati fotografije, a koji potpisuje studentski čelnik, otkriva da su fotografije snimljene pri susretu 23. januara u domu bivšeg šefa države na zapadu Havane.

Odnosi sa SAD-om

Do objave dolazi usred glasina o zdravstvenom stanju “El Comandantea”, koji se nije pojavio u javnosti već više od godinu dana.

Prethodne objavljene fotografije potiču iz polovine augusta 2014. godine.

Njegova šutnja u trenutku objave prekida zamrznutih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama 17. decembra te potom prilikom povratka u državu kubanskih agenata koje je Washington oslobodio izazvala je brojna nagađanja obilno komentirana na društvenim mrežama.

Vlasti nisu komentirale te glasine, ali su prvi demanti objavile 27. januara, objavivši pismo Fidela Castra upućeno tom istom studentskom savezu.

Izvor: Agencije