Prvi sportski hidžab iz Nikea

'Nike Pro Hijab' će biti dostupan u proljeće 2018. godine (Nike)

Jedan od najpoznatijih proizvođača sportske opreme Nike, otkrio je izgled svog prvog hidžaba za muslimanke sportistkinje.

Nike je nedavnim promotivnim spotom pod nazivom “What will they say about you?” ili “Šta će reći o tebi?”, u kojem se pojavljuju sportistkinje sa Bliskog istoka, privukao pažnju javnosti. Mediji pretpostavljaju da je spot dio kampanje za promociju takozvanog “Nike Pro Hijaba”.

Nikeov promotivni video “Šta će reći o tebi?” [YouTube/rerutled]

Prvi sportski hidžab iz Nikea bit će dostupan u proljeće 2018. godine.

“Na izradi ‘Nike Pro Hidžaba’ rađeno je i više od godinu dana, ali sama ideja nastala je i ranije, može se povezati sa kulturološkim pomjeranjem zbog kojeg je više žena nego ikad u sportu,” stoji u izjavi Nikea koju prenosi USA Today. “Ovaj pokret se prvi put ‘uvukao’ u međunarodnu svijest u 2012. godini, kada se trkačica sa hidžabom pojavila na svjetskoj sceni u Londonu,” stoji u nastavku izjave.

Sportistkinje kao inspiracija

Trkačica iz 2012. je Sarah Attar iz Saudijske Arabije, koja je zajedno sa dizačicom tegova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amna Al Haddad, insprisala izradu ovog produkta.

Al Haddad je sa Nikeom razgovarala o problemima sa kojima se susreće kod drugih sportskih hidžaba – nije mogla pronaći odgovarajući hidžab, posjedovala je samo jedan, koji je onda prala ručno svakog dana tokom takmičenja, a zbog težine, stalnog pomjeranja i nedovoljne prozračnosti, bilo je teško fokusirati se.

 

Cilj je bio napraviti lagan hidžab koji bi bio “neupadljiv, gotovo kao druga koža” stoji u izjavi Nikea. 

Izvor: Agencije