Prvi susret Netanyahua i Putina nakon obaranja aviona

Benjamin Netanyahu nije precizirao datum sastanka (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas da su se on i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili da se uskoro sastanu, prvi put nakon što su sirijske snage oborile ruski avion gađajući izraelske borbene avione, prenijela je Beta.

Netanyahu je to rekao na sjednici Vlade Izraela, ali nije pominjao datum sastanka, već je samo najavio da će se razgovarati o nastavku sigurnosne saradnje nad Sirijom.

Napetost u odnosima Tel Aviva i Moskve, koja je optužila Izrael da je indirektno odgovoran za incident, donekle je popustila u subotu kada je objavljeno da Rusija navodno pokušava da otvori kanal komunikacija Izraela i Irana, navode izraelski mediji.

Bojazan zbog raketnog sistema

Cilj je da se „smanji napetost i spriječe sukobi“ u Siriji nakon isporuke raketnog sistema S-300 toj zemlji, objavio je arapski list Ashark al-Avsat koji se izdaje u Londonu.

Moskva je u utorak saopštila da je isporučila Siriji taj raketni sistem.

Izraelski mediji navode da su rakete S-300 snažna mjera zastrašivanja i podsjećaju da su Washington i Izrael izrazili bojazan zbog isporuke.

Izrael tvrdi da su napadi iz zraka na Siriju neophodni kako bi se, između ostalog, spriječio transfer oružja za libanski Hezbollah, koji se u toj zemlji, kao i Iran, bori na strani Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije