Prvi zvaničnik UN-a u S. Koreji u šest godina

Feltmanova posjeta odgovor je na dugogodišnji poziv vlasti u Pjongjangu za politički dijalog s UN-om (EPA)

Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija za politička pitanja Jeffrey Feltman u utorak će početi posjetu Sjevernoj Koreji, tokom koje će sa zvaničnicima te zemlje razgovarati o “pitanjima od obostranog interesa”, izjavio je glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric.

Feltman, koji će u Sjevernoj Koreji biti do petka, sastat će se s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-hoom i drugim zvaničnicima, pripadnicima diplomatskog kora i osobljem UN-a, rekao je Dujarric novinarima.

“Posjeta je odgovor na dugogodišnji poziv vlasti u Pjongjangu za politički dijalog s UN-om”, objasnio je Dujarric, prenosi Reuters.

AP navodi da je Dujarric odbio pružiti druge detalje posjete ili kazati hoće li Feltman razgovarati o eventualnoj posjeti Pjongjangu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

UN je saopćio da će Feltman biti prvi visoki zvaničnik UN-a koji će otputovati u Sjevernu Koreju otkad je njegov prethodnik Lynn Pascoe posjetio tu zemlju 2010, a bivša generalna podsekretarka za humanitarna pitanja UN-a Valerie Amos u oktobru 2011. godine.

Velika avijacijska vježba

U međuvremenu je počela velika avijacijska vježba sa stotinama letjelica, u okviru zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja tvrdi da vježa dovodi regiju “na rub nuklearnog rata”.

Dvanaest hiljada američkih vojnika i 230 vojnih aviona učestvovat će u ratnim igrama, koje traju do četvrtka.

Američki vojni avioni tipa US F-22 Raptor te južnokorejske letjelice F-15K, KF-16 i F-5 bit će dio vježbe.

Tokom vježbe simulirat će se udari na sjevernokorejske nuklearne i raketne mete i raketne lansere, saopćila je Ratna avijacija Južne Koreje, prenijela je agencija Yonhap.

Vježba se održava nakon što je Sjeverna Koreja prošle sedmice testirala svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-15.

Izvor: Agencije