Prvobitno osumnjičeni za napad na Borussiju – nevini

Jedan od osumnjičenih je pušten na slobodu, dok je drugi zadržan u pritvoru (EPA)

Oba osumnjičena za učestvovanje u ataku na autobus sa igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezena sa tim bombaškim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog navodne pripadnosti grupi ISIL, saopćilo je glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu.

„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni učestvovao u napadu na autobus Borussije“, saopćilo je glavno državno tužilaštvo.

Jedan od privedenih, 26-godišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u ISIL-u.

„Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio ISIL-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom jedinicom koja je učestvovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubistvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku“, stoji u saopćenju. Riječ je o osumnjičenom koji je jučer tokom dana uhapšen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu.

Njemačke službe trenutno provode istragu u svim pravcima, kako prema „radikalnim islamskim krugovima“, tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.

Bez fokusa na jednu ideologiju

„Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim pravcima“, rekao je jedan predstavnik državnog tužilaštva agenciji Reuters.

Odmah nakon napada u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima grupa ISIL. U isto vrijeme se na internetu pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.

Pismo na internetu se brzo pokazalo kao lažno, a u vezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko od mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije tri eksplozivne naprave u blizini autobusa sa igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer je lakše povrijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Izvor: Agencije