PS NATO-a: Agresivnost Rusije ima cijenu

Agresivnost Rusije ima cijenu, poručio je Michael Turner (AP)

Parlamentarna skupština NATO-a, koja danas završava trodnevno proljetno zasjedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podijele teret zajedničke odbrane.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, američki advokat Michael Turner, rekao je da “agresivnost Rusije ima cijenu” i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu, prenosi AP.

“Moskva je odlučila da joj je zaštita vlastitih interesa bolja ukoliko radi protiv nas, umjesto sa nama. Izazov iz Rusije je pravi i ozbiljan”, rekao je Turner, prenosi Tanjug.

Poštovanje za norme

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Alexander Vershbow kazao je da bi NATO nastavio dijalog sa Rusijom, “ali stvari ne mogu da se vrate na uobičajeno stanje… sve dok Rusija ponovo ne pokaže poštovanje za međunarodno pravo i norme međunarodnog ponašanja”.

On je naglasio da će se članice NATO-a, tokom održavanja samita u julu u poljskoj prijestolnici Varšavi, truditi da ojačaju odbrambene kapacitete Alijanse i logističku podršku drugim članicama koje graniče sa Rusijom.

Izvor: Agencije