PSBiH: Burna rasprava o RTV-sistemu BiH

Žustra rasprava na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uslijedila je nakon što je na dnevni red došao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Prijedlogom izmjena Zakona o JRT sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV-servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV-taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi javnih RTV-servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona, RTV-taksu bi naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Da je takvo rješenje efikasno smatra zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Emrić, ističući kako daje podršku predlagačima u njihovoj namjeri da se riješe zakonske prepreke u finansiranju javnih servisa.

Put gašenja javnog RTV-servisa u BiH, koji čine državni emiter (BHRT) i dva entitetska emitera (RTRS i RTVFBiH), počeo je prije desetak godina uvođenjem mobilne telefonije usljed čega su građani počeli masovno isključivati fiksnu telefoniju. Time je je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV-takse.

Bez načina naplate RTV-takse

Posljednjeg dana 2015. godine istekao je zakonski rok do kada su telekom operateri na svoje račune uvrštavali i naplatu RTV-takse. Time je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV-takse. Vijeće ministara BiH je u februaru ove godine donijelo odluku da se pomenuti način naplate produži do 30. juna 2016. godine, ne donoseći tako trajno rješenje.

Šefica Kluba Srpska demokratska stranka (SDS) Aleksandra Pandurević kritikovala je javni servis koji je, kako je istakla, “osnovala Narodna skupština Republike Srpske”, dodajući kako “takav javni servis ne želi plaćati”.

“Javni servis treba da finansiraju svi, a da ne kontroliše niko. Naš javni servis finansira neko, a kontroliše niko. Ja sam od onih koji ne plaćaju pretplatu, ja neću da plaćam to. Da li su javni servisi zaista u službi građana, svuda u Evropi gdje je obavezna pretplata nema marketinga, neka to ostave komercijalnim kućama. Ovo je bruka, takvi servisi ne mogu da nazovu jednu političku stranku pravim imenom već govore ‘takozvani’, govorim o onom javnom servisu čiji je osnivač Narodna skupština Republike Srpske”, zaključila je Pandurević.

HDZBiH i SDS neće podržati prijedlog

Da je prijedlog o načinu rješenja problema javnih servisa u BiH “bespotreban i zbunjujući” smatra i zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u BiH (HDZBiH) Nikola Lovrinović, dodajući kako prijedlog neće podržati.
“Nema razloga da se ovo donosi. Ovo je dodatna konfuzija. Samo se pomičemo od mjeseca do mjeseca, ovo nije rješenje. Kako će se to plaćati, ne znam zašto ne pričamo temeljito o ovome? Ja neću podržati ovakvo rješenje”, poručio je Lovrinović.

Dio građana BiH, u oba entiteta, ne osjeća javni servis kao svoj, rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić.

“U RS-u to je uglavnom opozicija koju javni servis RTS najgore blati, u Federaciji je to očigledno jedan dio hrvatskih građana, znači to je tihi građanski protest i zato ljudi ne plaćaju pretplatu. Pošto javni servis ne ispunjava obavezu da bude servis svih građana, zašto bih ga ja finansirao. Niko ovdje nije protiv finansiranja javnih servisa, ali da oni budu javni servisi”, naglasio je Bosić.

Izvor: Al Jazeera i agencije