Pucnjava na granici između dvije Koreje

Kineski ribari često love u spornim vodama Žutog mora (EPA)

Južnokorejski ratni brod ispalio je pucnje upozorenja kako bi otjerao patrolni brod Sjeverne Koreje koji je prešao liniju pomorskog razgraničenja, saopćili su vojni dužnosnici.

Upad se dogodio u vrijeme jačanja vojnih tenzija oko linije pomorskog razgraničenja u Žutom moru, gdje su se u prošlosti događali brojni žestoki sukobi između dvije Koreje, saopćilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

“Brod Sjeverne Koreje uplovio je u teritorijalne vode Južne Koreje, ali se povukao nakon što je naš ratni brod ispalio pucanj upozorenja,” kazao je glasnogovornik Ministarstva za novinsku agenciju AFP.

Nije jasno je li se upad desio namjerno. Sjevernokorejski patrolni brodovi ponekad uplovljavaju u južne vode kako bi pratili kineske lađe koje ilegalno love blizu morske granice.

Česti incidenti

Dvije Koreje su tehnički još u ratu, jer je Korejski rat 1950-1953. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Više od 1,8 miliona vojnika raspoređeno je s obje strane teško utvrđene granice.

U novembru 2010. godine Sjeverna Koreja je granatirala otok koji se nalazi na liniji fronta, ubivši četiri Južnokorejanca. Taj incident mogao je izazvati sukobe širokih razmjera.

U martu ove godine Sjeverna Koreja zaprijetila je da će otvoriti vatru bez upozorenja na bilo koje južnokorejsko plovilo koje pređe pomorsku granicu.

Prekogranične tenzije i dalje traju zbog niza balističkih raketnih testova Sjeverne Koreje i zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Seula.

Pjongjang vidi zajedničke vježbe kao probu za invaziju.

SAD i Južna Koreja navode da su godišnje vojne vježbe čisto odbrambenog karaktera, usmjerene ka testiranju spremnosti saveznika da se suprotstave agresiji Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije