Pucnjava na pariškom aerodromu, napadač ubijen

Muškarac, koga su francuske sigurnosne snage u subotu na pariškome aerodromu Orly ustrijelile nakon što je oteo oružje vojniku, prije toga je na sjeveru Pariza pucao na sigurnosne snage, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove evropske države, prenose agencije.

Policija je utvrdila kako je napadač s Orlyja prije toga u subotu pucao na pripadnike snaga sigurnosti na kontrolnoj tački na sjeveru Pariza oko sedam ujutro i kako se radi o „radikaliziranom muslimanu kojeg su pratile obavještajne službe“.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian kazao je kako je prije incidenta u Orlyju isti muškarac napao patrolu od troje vojnika iz zračnih snaga. Dodao je kako je napadač oborio jednu vojnikinju, koja je bila dio patrole, te pokušao joj oteti oružje, ali je ona uspjela ga zadržati.

Le Drian je kazao kako su druga dva vojnika otvorila vatru „kako bi je zaštitili“.

Otvorena istraga

Tužiteljstvo nadležno za teroristička djela objavilo je u subotu kako je otvorilo službenu istragu slučaja.

Svjedoci kažu kako je aerodrom evakuiran nakon pucnjave oko 8:30 ujutro, a prema kasnije objavljenim podacima evakuirano je oko 3.000 putnika iz te druge najveće pariške zračne luke.

Letovi su otkazani s oba terminala Orlyja i dio letova je prebačen na glavni pariški aerodrom Charles de Gaulle.

„Muškarac je oteo oružje te se sakrio u aerodromskoj trgovini prije no što su ga upucale sigurnosne snage“, rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP.

Kazao je kako u incidentu nitko nije ozlijeđen. Vojnik kojem je oteto oružje patrolirao je zračnom lukom u okviru sigurnosnih mjera uvedenih u Francuskoj u januaru 2015. nakon serije napada u glavnom francuskom gradu.

Evakuiran cijeli aerodrom

„Čekali smo u redu kad smo čuli tri ili četiri pucnja. Cijeli je aerodrom evakuiran“, rekao je svjedok Frank Lecam.

„Nalazimo se izvan aerodroma, oko 200 metara od ulaza. Ovdje se nalaze policajci, ekipe hitne službe i vojnici na više tačaka. Policajac nam je rekao kako se to dogodilo pored ulaza 37-38 gdje se najavljuju letovi Turkish Airlinesa.“

Zračna luka je evakuirana dok policija utvrđuje je li napadač bio sam, prenosi televizijska mreža BFMTV. Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova napadač nije imao eksplozivne naprave.

Izvor: Al Jazeera i agencije